Az Ab szerint is okés a kétharmad

2014.05.05. 20:21
Az Alkotmánybíróság határozatában megállapította, hogy nem sérti a választójog egyenlőségére vonatkozó alkotmányossági követelményeket az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvénynek a töredékszavazatra vonatkozó rendelkezése.

Az Együtt–PM alkotmányjogi panaszban kérte az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvény vizsgálatát. Álláspontjuk szerint ellentétes az egyenlő választójog követelményével, hogy az országos listás mandátum kiosztásánál az egyéni választókerületben győztes jelöltre leadott, a második legtöbb szavazatot elérő jelölt eggyel növelt szavazatainak kivonása után fennmaradó szavazatok is töredékszavazatnak minősülnek. 

Korábban már írtunk róla, hogy az Együtt-PM a választási eredmények véglegesítése után jogi lépéseket tesz a választási rendszer ellen az igazságtalannak tartott győzteskompenzáció miatt, mivel a Fidesz által létrehozott új szisztémában a töredékszavazatok a győztest is megilletik, nemcsak a veszteseket. Az Együtt-PM szerint ez a fajta listás mandátumeloszlás viszont sérti a szavazategyenlőség jogát.

Több szakértő és az Index is kiszámolta, hogy enélkül nagyjából 7 mandátummal lenne kevesebb a Fidesz-KDNP-nek, amivel már nem lenne meg a kétharmados többségük a parlamentben.