Bántalmazzák a fogvatartottakat a debreceni menekülttáborban

2014.05.05. 21:14

A menekültügyi őrizet ésszerűtlen, embertelen, költséges és nemzetközi standardokkal ellentétes fogvatartási forma. Nem követtek el semmilyen bűncselekményt, mégis menedékkérőket zár el hónapokra és korlátozza kapcsolattartásukat a magyar állam. Leginkább azért kerülnek cudar körülmények közé, mert nincsenek útiokmányaik

- olvasható a Helsinki Bizottság legújabb jelentésében. Az emberi jogi szervezet azután végzett vizsgálatot végzett a békéscsabai, a debreceni és a nyírbátori menekültügyi befogadó központokban, hogy július elsején hatályba léptek az új menedékjogi szabályok.

Mint állásfoglalásukban írják, a legkirívóbb problémákat Debrecenben találták, ahol már korábban is kritizálták, hogy a menekülteket befogadó nyitott állomás kellős közepén hozták létre a menekültügyi fogdát. Mint írják, a biztonsági kerítés kifejezetten nyomasztó, megfélemlítő hatású, nem csak a fogvatartottakra, hanem a nyílt befogadó állomáson elhelyezett menedékkérőkre is. A kerítés megerősítésére telepített őrtornyok tovább erősítik ezt a hatást, egy fogolytábor vagy magas biztonsági fokozatú börtön benyomását keltve.

A tény, hogy az őrizetesek közvetlen közelről látják a kerítés másik oldalán a nyitott befogadáson zajló életet és az ott szabadon mozgó menedékkérőket (akár a velük egy csoportban érkezett barátaikat, hozzátartozóikat) rendkívüli mértékben növeli a frusztrációt, ezáltal az agresszió és különböző rendkívüli események kockázatát.

A jelentés szerint a debreceni központban nincsen a szabadidő tartalmas eltöltésére alkalmas, kellően felszerelt udvar, sem pedig egy pad, vagy egy árnyékot adó fa, ez pedig tovább frusztrálja a fogvatartottakat. De kifogásolták az egészségügyi ellátást is, ugyanis a fogvatartottak tolmács híján nem tudják megbeszélni a panaszaikat az orvossal, továbbá vannak olyan menedékkérők is, akiknek súlyos, krónikus betegségeik miatt felmerült, hogy szükség van-e egyáltalán a fogvatartásukra.

Ennél súlyosabb viszont, hogy több, egymástól függetlenül nyilatkozó fogvatartott arról beszélt a Helsinki Bizottság tagjainak, hogy

a fegyveres biztonsági őrök az orvosi szobában vagy egy azzal szemben levő helyiségben bántalmazzák a fogvatartottakat, mivel „ott nincs kamera”. Többen, egymástól függetlenül említették, hogy ebben az őrökkel együttműködik egy férfi egészségügyi asszisztens is.

Az emberi jogi szervezet ezért azt tanácsolta a BÁH-nak, hogy tudatosítsa az őrökkel, hogy a testi és szóbeli bántalmazás nem elfogadható, és szankciókat von maga után. Továbbá azt kérték a hivataltól, hogy biztosítson átfogó konfliktuskezelési és stresszcsökkentési technikákat magában foglaló képzést a debreceni őrök és szociális munkások számára.