EP-választás: fél hétkor még közölnek részvételt

2014.05.05. 23:45

Fél órával a szavazókörök zárása előtt is közölhet részvételi adatokat a Nemzeti Választási Iroda (NVI) a május 25-i európai parlamenti (EP-) választáson a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium rendeletmódosítása értelmében.

A hétfői Magyar Közlönyben megjelent és kedden hatályba lépő rendeletmódosítás szerint az NVI 7, 9, 11, 13, 15, 17 és 18.30-kor szolgáltat adatokat a részvételről - írja az MTI. Az NVI elnöke, Pálffy Ilona április 28-án beszélt arról: rendeletmódosítást kezdeményeznek annak érdekében, hogy az idei EP-választáson a részvételi adatokról fél órával a szavazókörök zárása előtt is közölhessenek adatot. Az EP-választáson az NVI eredetileg hatszor (7, 9, 11, 13, 15 és 17.30 órakor) közölt volna részvételi adatokat.

Az Európai Unió előírása szerint addig nem lehet előzetes tájékoztató adatokat közölni a választás eredményéről, amíg az unió valamennyi tagállamának valamennyi szavazókörében be nem fejeződik a voksolás.

Olaszországban vasárnap este 11 óráig lehet szavazni, így gyakorlatilag addig nem lehet semmilyen tájékoztató adatot közölni a választásról. A magyarországi rendszerben az utolsó, 17.30-as napközbeni jelentés után már nem szoktak részvételi adatokat közölni, a részvételi számokról a választás szavazóköri eredményeinek összesítése után lehetett képet kapni.

Az NVI megítélése szerint azonban túl sok idő telt volna el a 17.30-as részvételi adatok és az este 11 órai - majdnem százszázalékos feldolgozottságú - adatok között, ezért kezdeményezték az erre vonatkozó KIM-rendelet módosítását.