Rezešová beteg, elhalasztották a tárgyalást

2014.05.05. 10:32

Hétfő reggel kezdődött volna másodfokon a négy ember halálát okozó baleset miatt megvádolt szlovák nő, Eva Rezešová pere a Budapest Környéki Törvényszéken, a korábban a Stohl-ügyet is tárgyaló Stubeczky Sarolta bíró tanácsa előtt. A tárgyalás viszont alighogy elkezdődött, szinte rögtön véget is ért.

A vádlottat, Eva Rezešovát ugyanis a bv. nem állította elő. A múlt héten írta meg a Blikk, hogy a nő kórházba került. Amikor a bíróság értesült erről, igazságügyi orvosszakértőt rendelt ki, hogy vizsgálja meg a vádlottat, döntse el, hogy el tud-e jönni a tárgyalásra, mondta el Stubeczky Sarolta a hétfői tárgyalásra összegyűlt hallgatóságnak.

Szabados György igazságügyi orvosszakértő május elsején elment a börtönkórházba Rezešovához, és hétfő reggel benyújtotta a véleményét, amely szerint indokolt a nő kórházi gyógykezelése, Rezešová jelenlegi egészségi állapota nem teszi lehetővé, hogy nyilvános ülésen részt vegyen. A szakértő szerint ha nem romlik a vádlott állapota, előreláthatóan két hetet vesz igénybe a gyógykezelése. Az, hogy konkrétan milyen betegségről van szó, a személyiségi jogokra tekintettel nem hangzott el a tárgyalóteremben.

Mivel Rezešová részt szeretne venni a saját perén, tárgyalást nélküle nem lehet tartani. A bíró így halasztásról döntött, és május 22-re írta ki a következő tárgyalást.

"A milliomos is lehet beteg" - jelentette ki Stubeczky Sarolta azt hangsúlyozandó, hogy a vádlott valóban beteg, és nem kell semmilyen mögöttes okot keresni a halasztás hátterében. A bíró külön kitért rá, hogy szerinte Rezešovának a mostani helyzetben nem áll érdekében húzni az időt, hiszen előzetes letartóztatásban van.

A bíró már a halasztásról szóló bejelentést előtt is arra figyelmeztette a sajtót, hogy mindenki maradjon a tényszerű tájékoztatásnál, ne bocsátkozzon sejtetésekbe, mert "nagyon nagy tragédiával állunk szemben", ezt követeli az áldozatok iránti kegyelet és a vádlottat megillető ártatlanság vélelme is.

Eva Rezešovát első fokon hat év fogházra ítélte a Gödöllői Járásbíróság tavaly novemberben. A nem jogerős ítélet szerint a szlovák nő 2012 augusztusában négy ember halálát okozta az M3-as autópályán száguldó BMW-jével. A Gödöllői Járásbíróság eredetileg megengedte, hogy Rezešová házi őrizetben várjak ki a jogerős ítéletet, de másodfokon december elején megváltoztatták a döntést, és visszaküldték a börtönbe.