Így kerülhetne egy jobbikos volt szkinhed Áder helyére

2014.05.05. 12:39
A Jobbik Sneider Tamást jelölné a parlament alelnökének, aki ebben a tisztségében egy nagyon valószínűtlen forgatókönyv esetén akár még az államfői jogokat is gyakorolhatná. Szkinhedmúltja miatt azonban egyáltalán nem biztos, hogy a parlament megszavazza

Az Országgyűlés alelnökének nem csak a pulpitusról kell megjelenítenie valamiféle egységet. Nagyon-nagyon szélsőséges esetben az államfői jogokat is gyakorolhatja. Ha mondjuk „elüti a hajókötél″ az államfőt – lemond, felfüggesztik –, közben elrabolják a parlament elnökét, a többi alelnök meg mind kómába esik, akkor Sneider Tamás kerülhet oda.

– ezt a nem túl valószínű forgatókönyvet Schiffer András vázolta fel az Indexnek arra a kérdésünkre, hogy az LMP képviselői megszavaznák-e a Jobbik által a parlament alelnökének jelölt Sneider Tamást

De bármennyire is hihetetlen a fenti eseménysorozat, ha a közéleti pályáját Roy néven egri szkinhedvezérként kezdő Sneidert kedden alelnökké választják, azzal a parlamenti képviselők egyúttal azt is kifejezik,  nem látnának problémát abban, hogy egy ilyen szélsőséges esetben Sneider kezébe kerüljenek az államfőt illető jogkörök.

Az alaptörvény szerint Magyarország köztársasági elnökének feladat- és hatáskörébe tartozik egyebek mellett 

a fegyveres erők főparancsnoksága, az egyéni kegyelemadás, vagy éppen a népszavazás kezdeményezése is.
 

A köztársasági elnök átmeneti akadályoztatása esetén, vagy ha a megbízatása valamiért megszűnik, ideiglenesen a parlament elnöke gyakorolja a köztársasági elnöki jogkört. Ha azonban erre valamiért az elnök sem képes, akkor az alelnökök következnek.

MSZP, LMP, Együtt, DK: Nem!

Sneider parlamenti alelnöki jelölése ugyan még nem hivatalos és végleges, ám Vona Gábor már többször is nyilvánosan megerősítette, valóban őt akarják Kövér László helyettesének. Hogy az lesz-e, csak a Fideszen múlik.

Az ellenzéki pártok ugyanis mind nemet fognak nyomni. Az előző ciklusban parlamenti alelnökként a cigányozó jobbikos felszólalókkal rendszeresen konfrontálódó MSZP-s Ujhelyi István ráadásul még fel is szólította Kövér Lászlót, hogy

vesse latba tekintélyét és befolyását mind a Fidesz vezető politikusaként, mind pedig az Országgyűlés elnökeként abban, hogy a magyar törvényhozás és ezáltal Magyarország méltóságán folt ne essen.

Az LMP-nél a párt választmányában is szóba került a kérdés, és bár Schiffer András szerint tiszteletben tartják más pártoknak a tisztségviselőkhöz való jelölés jogát, de

az egyes tisztségekre van bizonyos minimum,

ezért ha hivatalosan is Sneidert jelöli a Jobbik, az LMP sem szavazza meg.

Szokásjog ide vagy oda, skinheadre nem szavazunk a parlament alelnökének. Feri

– ezt Gyurcsány Ferenc írta a Napiferin, vagyis a DK négy független képviselője is nemet fog nyomni Sneiderre. Úgy tudjuk, az Együtt-PM szintén négy képviselője is hasonlóan fog cselekedni.

Fidesz: ma döntenek

Mivel napok óta ismert a Jobbik jelöltjének személye, a Sneider-problémával a Fidesz elnökségi ülésén is foglalkoztak már, ahol felmerült az is, hogy a kormánypárt képviselői szintén nem szavazzák meg. Végleges döntés azonban akkor nem született.

A Fidesz hétfő délután tart frakcióülést, ahol ismét elkerül a téma. A frakciók közötti egyeztetésre szintén ma délután kerül sor, ott lesz majd mindenki számára egyértelmű, kik is a hivatalos jelöltek az Országgyűlés egyes posztjaira, és bírják-e a Fidesz támogatását. A Fidesz-KDNP kétharmados többsége miatt ugyanis Sneider megválasztását csak a kormányoldal tudja megakadályozni.