Az indexes sör forgalomba megy

2014.05.08. 11:16
Mi az: három budapesti gerilla sörfőző készíti egy szlovákiai magyar kisüzemben, magyarországi piacra, nyílt recept alapján? Az Index szerkesztőségi söre, az Ez nem egy IPA.

Budapestről három óra az út autóval a szlovákiai Rozsnyóba, ahol az egyik legismertebb kézműves sörfőzde, a Kovács László vezette Kaltenecker pivovar működik a lakótelep szomszédságában. Sajnos a tulaj nincs otthon, de a három magyar gerilla (házi) sörfőzőből, Németh Antalból, Elek Zoltánból és Szlamka Gyuriból alakult Hedon főzde küldöttsége jókedvűen fogad, hogy közösen belemorzsoljuk az avatókomlót az üstben fortyogó sörlébe.

A protokolláris kézi szórás alaposan leforrázta ujjainkat, de az égő fájdalmat elnyomta az érzés: amikor tavaly Németh Antal addig kipróbálatlan receptje alapján lefőztük az Index szerkesztőségben az Ez nem egy IPA névre keresztelt sörkülönlegességet, nem gondoltuk, hogy ez lesz belőle. A hazai sörforradalom hullámaira felkapaszkodva ugyanis úgy döntöttünk, hogy a szerkesztőséget egy videofelvétel idejére átalakítjuk sörfőzdévé, és az egyik legjobb magyar gerilla sörfőző asszisztálásával megpróbálunk magunk is házi sört főzni.

Az italt olyan jól fogadták a pesti Főzdefeszten, hogy utána kétszer is nagyobb tételt (25 rekesznyit) kellett belőle főzni. A fesztiválon véletlenül belefutott a standunkba Chris Vannerom, az egyik legnagyobb európai sörforgalmazó cég volt elemzője is, aki csak ennyit mondott a kóstolás után: 

Szerintem ez egy nagyon iható sör, piacra kellene dobnotok.

Németh Antal úgy döntött, hogy hallgat a tanácsra: két társával főzdét alapított, és a sör Ez nem egy IPA – Credo néven kereskedelmi forgalomba megy. Az első 1700 liter most fől Rozsnyóban.

Így készült az Index söre

A főzésről szóló teljes első részt itt tekintheti mega másodikat itt,a fogadtatásról szóló harmadikat pedig itt.

Ez a sör nemcsak ízében különleges, hanem abban is, hogy Németh Antal korábban az ideális tanulósör receptjét rakta össze Sernevelde nevű honlapján. Egy klasszikus IPA típusú sör receptjét írta le kezdőknek, ami egyfajta malátát (müncheni) és egyfajta komlót (citra) tartalmaz a könnyebb elkészíthetőség kedvéért. A csavar annyi a receptben, hogy a müncheni malátát nem használják az IPA típusú sörökhöz, így a végeredmény (ami szerkesztőségünkben alakult ki), egy nagyon érdekes, lágyabb, nem annyira keserű, mondhatni nőiesebb ital lett. (A maga férfias, 6,9%-os alkoholszázalékával.) 

A recept nyílt forráskódú, ma is elérhető a honlapról, aki akarja házilag elkészítheti, és összemérheti a magáét a boltban vett sörrel. A főzde Németh Antal havi 1700 liter Ez nem egy IPA – Credo lefőzésére készül, ami magyarországi viszonylatban nem kevés. 

Nagy az érdeklődés, a mennyiség előre le van kötve.

– teszi hozzá.

Ez a sör már bizonyított, Németh Antal szerint mindenki szerette, nem volt kérdés, hogy ezzel indítják a Hedon főzdét (ami nevében az élvezhető sörre utal). Arra  a kérdésre, hogy miért hozták ki a sört Szlovákiába, azt mondta: itt van akkora szabad kapacitás, hogy ilyen mennyiségben és minőségben le tudják főzni a sört. Az Ez nem egy IPA – Credo kb. 750-800 forintba kerül majd, ebből a szállítás és a dupla jövedéki adó miatt 45-50 forint a külföldi főzés miatti többletköltség.

Mint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, a kézműves sörök 2010-ben az első Főzdefeszt idején robbantották ki Magyarországon a sörforradalmat, azóta több főzde és ezekre a sörökre szakosodott söröző nyitott. Egyre többen kísérleteznek otthon, a négy fal között sörfőzéssel, a jobbak házi, majd kisüzemi sörfőzők lesznek.

Videóinkkal azt akartuk bebizonyítani, hogy az interneten elérhető receptek alapján, pár ezer forintos beruházással a konyhában, vagy akár egy szerkesztőségben is lehet 20 liter jó minőségű sört főzni, ha valaki precízen betartja a technológiai utasításokat. Az, hogy a tanulóreceptből és a hozzá kitalált sörből végül ilyen siker lesz, akkor még mi sem gondoltuk, ahogy Németh Antal sem. A Facebookon figyelemmel kísérhető a sör sorsának alakulása.