Lemondtak 211 millióról, gyűjtöttek hatot

2014.05.08. 14:44

Három hete indult az a forrásteremtő összefogás, melynek tagjai lemondtak az állami Civil Alap idei holokauszt-emlékévre kiírt pályázatán elnyert támogatásokról, mivel elfogadhatatlannak tartják a kormány emlékezetpolitikai gyakorlatát.

A konfliktus legfőbb kiváltó oka a Miniszterelnökség által a Szabadság térre megálmodott német megszállási emlékmű koncepciója volt: a kritikusok szerint az áldozatok jogfosztása sokkal előbb kezdődött, mint az ország 1944. márciusi megszállása, és Magyarország áldozatként való ábrázolása elkeni a magyar államnak a deportálásokban viselt szerepét és felelősségét.

A Memento70 összefogás 35 szervezeti tagja ezért megpróbálja magánadományokból pótolni a kieső forrást, hogy a kormány pénze nélkül is megvalósíthassák a projektjeiket. Összesen 210,85 millió forintról mondtak le, aminek eddig három százalékát, 5,82 milliót sikerült közadakozásból összeszedni.

Harsányi András, a Memento70 kampánymenedzsere elmondta, hogy az adományozók támogathatják valamelyik forrás nélkül maradt projektet, vagy adhatnak magának az összefogásnak is, ezt a pénzt arányosan osztják szét a szervezetek között. A tagok között zömében a holokauszttal kapcsolatos projektekkel pályázó szervezetek találhatók, és a Memento70 honlapján kikereshető, hogy eddig melyikre mennyi pénz gyűlt össze (a legtöbbre értelemszerűen semennyi).

Az eddigi adományok ötventől egymillió forintig terjedtek. Harsányi szerint nem az a fontos, hogy ki mekkora összeggel száll be, hanem hogy minél többen adakozzanak, hogy kiépüljön egy társadalmi bázis. A Memento70 hivatalosan 2015 tavaszáig, az emlékév végéig tart, az eddigi 35 szervezethez a napokban csatlakozott az Országos Rabbiképző Egyetem.