Szociális bérlakásokba költözhetnek be hajléktalanok Kőbányán

2014.05.08. 09:35

Az Elsőként lakhatás program keretében március végén már négy, addig kunyhóban élő ember költözött be felújított szociális bérlakásba Kőbányán - írja a Népszava.

A Város Mindenkié Csoport kezdeményezésére indult programban az önkormányzat által biztosított bérlakásokat önkéntesek újítják fel. A héten két újabb bérlakás felújítását kezdték meg, a tervek szerint a hónap végére kész lesz, és beköltözhet újabb két hajléktalan pár. A lap szerint nemrégiben a fővárosban, Újpesten és Budafok-Tétényben is önkormányzati bérlakásokba költözhettek be fedél nélküliek.

Az Elsőként lakhatás programot a '90-es években Amerikában próbálták ki, a modell lényege, hogy a társadalomba való visszailleszkedést önálló otthonnal segítsék, aminek fenntartását szociális munkások segítik, akik az álláskeresésben is támogatást nyújtanak a rászorultaknak.

Becslések szerint Magyarországon 30 ezer ember él hajléktalanként, miközben csaknem félmillió magán- és önkormányzati lakás áll üresen. (A témáról itt írtunk bővebben.)