A Norvég Alap felfüggesztette magyarországi kifizetéseit

2014.05.09. 12:39 Módosítva: 2017.01.12. 11:54

Norvégia, Liechtenstein és Izland az EGT és Norvég Alapok további magyarországi kifizetéseinek felfüggesztéséről döntött.

olvasható a Norvég Királyság Külügyminisztériumának pénteki közleményében. A kifizetések felfüggesztésének okáról pedig azt írják: a magyar kormány 2014. január 1-jével az EGT és Norvég Alapok forrásainak és programjainak lebonyolításával és monitorozásával kapcsolatos teendőket az állami tulajdonban lévő, de attól szervezetileg független Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft.-hez helyezte át. Ez Norvégia szerint „a magyar fél egyoldalú döntése volt, mely az EGT és Norvég Alapok szabályaival, valamint Magyarország Norvégiával, Izlanddal és Liechtensteinnel megkötött egyezményeivel ellentétes".

A Magyarország által tett lépések elfogadhatatlanok. Sajnos, a magyar kormány kevés hajlandóságot mutatott arra, hogy olyan megoldást találjunk, amely megfelel a Magyarország által megkötött egyezményeknek. Ezért úgy döntöttünk, hogy ezen ügy rendeződéséig a kifizetéseket felfüggesztjük

− írják, de hozzáteszik, az alapok felfüggesztésére vonatkozó döntése nem függ össze a Lázár János államtitkár és Vidar Helgesen miniszter közötti, nemrégiben történt levélváltással. Ebben Lázár a Norvég Civil Alap támogatásainak leállítását kérte, mert szerinte az elosztásban szerepet vállaló Ökotárs az LMP-hez köthető, így pedig Lázár szerint Norvégia gyakorlatilag egy ellenzéki pártot támogat.

A közleményből kiderül, az EGT és Norvég Alapok jelenlegi felfüggesztése nem befolyásolja azon programok további működését, amelyeket közvetlenül a brüsszeli székhelyű Finanszírozási Mechanizmus Iroda felügyel, nevezetesen a Norvég Civil Támogatási Alapét és az „Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz” című programét.

„Norvégia, Izland és Liechtenstein az EGT és Norvég Alapok révén járul hozzá a társadalmi és gazdasági különbségek csökkentéséhez az Európai Gazdasági Térségben (EGT). A programok finanszírozásának mintegy 97%-át Norvégia biztosítja. Magyarország az Alapok legnagyobb kedvezményezettjei közé tartozik. A jelenlegi időszakban (2009-2014) 153,3 millió euró (mintegy 40 milliárd forint) lehívására jogosult, melyből eddig csaknem 12 millió euró kifizetése történt meg" − áll a közleményben.

Péntek délután Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára azt mondta az MTI-nek, hogy a kormány kéri, a felfüggesztést a három, civil szervezeteket támogató alapra is függesszék fel. Jelenleg ez a forrás Magyarországra az Ökotárs Alapítványon keresztül érkezik, amely az államtitkár szerint

a felszínen ugyan civilnek tűnik, de látszik, hogy az alapítvány az LMP szatellit szervezete

Csepreghy arról is biztosította az MTI-t, hogy a norvégoknak minden biztosítékot megadnak arra, hogy valóban a programokban megjelölt célokra költik el a pénzt. A kormány nevében azt a kérést is megfogalmazta, hogy tárgyalják újra a Norvég Alap teljes programstruktúráját. Csephregy elárulta, hogy már most folynak megbeszélések, szakértői egyeztetések, és egy-másfél hónap alatt végére lehet jutni az ügynek.