Lázár felfüggesztené a norvég civil alap támogatásait

2014.05.09. 08:38 Módosítva: 2017.01.12. 11:54

Párthoz kötődő, szélhámos gittegyletek

A kormány nem először próbált beavatkozni a Norvég Civil Támogatási Alap működésébe. Április végén Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára azt mondta, hogy sem Norvégiának, sem Magyarországnak nem érdeke, hogy „párthoz kötődő, szélhámos gittegyletek” kezeljék a norvég alap nyújtotta támogatást, ezért az államra bíznák annak kezelését.

Lázár János egy hónapja küldött először levelet Helgesennek, amiben azt írta, hogy az alap támogatásainak odaítélésénél kulcsszerepet szántak az LMP-nek, és ez nem tetszik neki. A norvég külügyminiszter cáfolta ezt, „szeretném aláhúzni, hogy Norvégia kormánya nem támogatja semmilyen párt politikai tevékenységet Magyarországon, sem pénzügyileg, sem másképp”.

 A Népszabadság úgy tudja, hogy Lázár János május 6-án újabb levelet írt a Norvég Civil Támogatási Alap ügyében. A levélben azt kéri Vidar Helgesen norvég EU-ügyi minisztertől, hogy függessze fel a támogatási programot „az ügy mindkét fél számára megnyugtató rendezéséig”.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár azzal indokolta kérését, hogy az alap kezelésére kijelölt szervezet (az Ökotárs Alapítvány vezette konzorcium) függetlensége és szakmai működése megkérdőjelezhető.

Lázár azt írja,

a végrehajtási felelősök kiválasztásának újbóli megtárgyalása mindkettőnk számára eredményesen fog zárulni.

Ebből az következik, hogy a kormány új embereket szeretne kijelölni az alap kezelésére, ennek kikényszerítésére azonban a lap szerint nincs joga, ugyanis a Norvég Civil Támogatási Alap működését egy olyan szerződés szabályozza, amely Norvégia, Izland és Liechtenstein, illetve az EU között született, tehát a magyar kormány nem számít szerződő félnek.

Az államtitkár szerint a kormánynak az a szándéka, hogy a fejlesztéspolitikában csak kormányzati intézmények vagy állami nonprofit társaságok tevékenykedhessenek, ez azonban kifejezetten ellentétes a norvég civil alap szándékaival, itt ugyanis minden támogatott országban a kormánytól független pénzosztó szervezet tevékenykedik.

A lap szerint a norvég miniszterhez már eljutott Lázár levele, de hivatalos álláspontot még nem alakítottak ki róla. Szakértők szerint az alap működésének felfüggesztésére nincs precedens.