Nálunk sóznák el a botrányok miatt felhalmozódott vakcinákat?

D  MJ20130211006
2014.05.09. 08:17 Módosítva: 2014.05.09. 13:02
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkársága határozottan cáfolta, hogy a HPV-tenderszerződés felmondását is megfontolják.

Az Emmi határozottan cáfol

Az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága határozottan cáfolja, hogy a tenderszerződés felmondását fontolgatná. Közlésük szerint a cikk találgatásokon alapul, amelyekkel kapcsolatban az Országos Gyógyszerészeti Intézet és az Állami Tisztiorvosi Szolgálat, valamint az érintett GSK gyógyszergyártó cég is helyreigazítással fog élni. Az említett cikk és az egy nappal korábbi a magyar oltásbiztonságot kérdőjelezi meg, pedig hazánk e téren a világelsők között van, írta az Emmi. Az államtitkárság szerint minden ilyen találgatásokon alapuló cikk emberek életét, egészségét kockáztatja.

Az Index csütörtökön számolt be arról, hogy utolsó pillanatban törölték a GlaxoSmithKline (GSK) gyógyszergyártó vállalat győzelmét a 830 ezer adagos állami pneumococcus vakcinatenderen. A két-három milliárd forintos, több évre szóló közbeszerzésben a napokban kellett volna eredményt hirdetni.

Úgy tudjuk, hogy egy másik milliárdos értékű vakcinabeszerzésnél is veszélyben van a győztes brit GlaxoSmithKline üzlete. A HPV elleni oltóanyag szállítására a cég az OTH szakértői által előzetesen kalkulált árnál 75 százalékkal kedvezőbb ajánlatot adott. Ez olyan nagy kedvezmény, ami az előállítási és a szállítási költségeket is nehezen fedezi.

Forrásaink szerint a GSK azért tehette meg, hogy ilyen mértékű kedvezménnyel szállt be a közbeszerzési árversenybe, mert Kínában és Angliában hegyekben áll a jó ideje legyártott, de a korrupciós és más büntetőügyek miatt raktáron lévő vakcina. Szakmai körökben attól tartottak, hogy a magyar gyerekek ezeket a megmaradt kínai és angol vakcinákat kaphatták volna meg. Időközben kormányzati szintre is eljutottak az információk, és ezért merült fel a szerződésbontás is, de ezt cikkünk megjelenése után az Emmi azonnal cáfolta (lásd keretes írásunkat).

A HPV elleni oltás nem kötelező, hanem ajánlott védőoltás, ezért a házi és iskolaorvosoknak sem kötelességük azt beadni. Vagyis az OTH kiszállítja a vakcinát, de ha valaki nem fizeti ki az orvosokat, akkor az oltást nem adják be. Mint időközben kiderült, a hatalmas árkedvezmény miatt a GSK nem építette be a tenderébe a házi- és iskolaorvosok költségét. Ezért vagy a szülőknek, vagy az államnak kellene kifizetnie az egyébként ingyenes oltás beadását.

A HPV-tender esetében egyébként szokatlan módon az OTH 60 napos egyszerű felmondással kötött szerződést a GlaxoSmithKline-nal. Ezért ezt a beszerzést könnyebben meg lehet ismételni, mint a pneumococcus elleni oltás esetében.

Információink szerint a GSK azonnal megtámadta a pneumococcus elleni védőoltás tender érvénytelenítését.

A GlaxoSmithKline Gödöllőn vakcinaüzemet működtet, és április elején stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a kormánnyal, amit szokás szerint Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára látott el kézjegyével.

A GlaxoSmithKline-nak azonban közben a világ több országában is korrupciós botrányokkal kellett szembenéznie. Korábban vizsgálat indult Kínában, majd pedig Irakban is, ahol a vádak szerint a vállalat állami alkalmazásban álló gyógyszerészeket bérelt fel, hogy segítsenek felpörgetni termékei eladásait. Nehéz helyzetbe került a vállalat Lengyelországban is, ahol az egyik korábbi regionális menedzsert vádolták meg azzal, hogy 2010 és 2012 között orvosokat fizetett le azért, hogy a cég asztmagyógyszerét írják fel a betegeknek.

A GSK közleménye:

"A GSK – további 42 nagyvállalathoz hasonlóan – stratégiai partnerségi megállapodást kötött a magyar kormánnyal. Ezzel széles nyilvánosság előtt is megerősítettük elkötelezettségünket Magyarország iránt, illetve a megállapodás révén további fejlesztésekre és beruházásokra nyílik lehetőségünk. A partnerségi megállapodás részletei és a kapcsolódó dokumentumok a kormányzati portálon mindenki számára elérhetőek.

A világ vezető vakcinagyártójaként, a GSK oltóanyagai rendkívül alapos minőség-ellenőrzési folyamatokon mennek keresztül. Termékeink a legmagasabb gyártási és disztribúciós minőségi követelmények betartásával készülnek, és kerülnek a felhasználókhoz.

Globális vállalatként, a GSK elkötelezett a minőségi működés és a szervezeti integritás iránt. A korrupcióra vagy nem etikus üzleti eljárásra vonatkozó bejelentéseket és vádakat minden esetben kivizsgáljuk és – amennyiben az indokolt – szankcionáljuk. A helyi törvényeket és szabályokat maradéktalanul betartjuk.

Sérelmezzük és újságíró-etikai szempontból is rendkívül aggályosnak találjuk, hogy a cikk elkészítése során újságírójuk nem kereste meg kérdéseivel a vállalatunkat. Ezzel számos, a GSK jó hírnevét és üzleti érdekeit sértő téves és félrevezető állítás közlése megelőzhető lett volna. "