Büféscsata a motorosokért Dobogókőn?

2014.05.10. 17:03
Háborognak a motorosok, mert elrekkentették előlük mozgássérült parkolókkal kedvenc túrahelyszínük végpontját, a dobogókői Matyi büfét. A helyiek szerint a száz méterrel odábbi konkurens büfé forgalmát akarják így, és egyéb érdekes fogásokkal felturbózni.

Motorosként kedvenc Budapest melletti rövid túráink célpontja Dobogókő. A nagy parkoló végében van a Matyi Büfé, amit 10+ éve ugyan az a néni üzemeltet és ahol hamburgert meg limonádét szoktunk fogyasztani. Ilyenkor hétvégén, jó időben végig motorok szoktak parkolni előtte. Ma is arra jártam és meglepetten láttam, hogy csak pár motor van, azok sem a büfé előtti részen, hanem odébb. Megálltam a szokott helyen, amikor szólt valaki, hogy az mozgássérült hely. Lenéztem, és tényleg fel volt festve a jel. Csodálkoztam, mert tábla nem jelezte és elég amatőr módon volt felfestve. Átálltam a motorral a parkoló másik oldalára és visszagyalogoltam körülnézni. A büfé előtt fel van festve vagy 4 mozgássérült parkoló, végig. KRESZ tábla sehol, a jelek meg mintha fordítva lennének. A motorosokkal beszélgetve (mindenki ki volt akadva), kiderült, hogy a másik büfés fogta magát és felfestette a konkurencia elé a jeleket, hogy így szoktassa el onnan a motoroskat, a saját büféjébe. Állítólag senki nem mert semmit tenni, mert jó kapcsolatai vannak az önkormányzatnál, a parkolót is ő üzemelteti.

– írta lapunknak egy olvasónk.

Nosza, fel Dobogókőre limonádét inni, kiderítjük, mi az igaz ebből, gondoltam a levél elolvasása után csütörtökön, és felpattantam a motorom nyergébe.

A Matyi büfé (a kukák mögött) és a mozgássérült parkolók
A Matyi büfé (a kukák mögött) és a mozgássérült parkolók

A nagy parkoló üres volt a szép idő ellenére, mindössze két munkás festegette álmosan a fehér vonalakat az aszfaltra. Konstatáltam, hogy a Matyi büfé a parkoló felől tényleg hermetikusan körbe van rakva frissen felfestett mozgássérült parkoló jelekkel, ezért megkérdeztem a munkásoktól, hogy miféle erő gyűjtötte oda a 6-8 speciális parkolót a tér felső pólusához.

Azt mondták, hogy odafessük, ezért odafestjük. Ha azt mondják, hogy máshova, akkor máshova.

– jött a rezignált válasz. Megkérdeztem, nem elképzelhető, hogy a büfék csatája áll a festegetés hátterében, mire a munkás annyit dörmögött maga elé, hogy minden elképzelhető.

Láttam, hogy nem megyek vele többre, ezért elsétáltam a közeli Eötvös Lóránd turistaházhoz egy kávéra. (Az érintett két büfé ugyanis sajnos zárva volt.)

Nem, nem indult meg idén hirtelen a mozgássérültek inváziója Dobogókőre, ez egy ilyen büfés-büfés háború.

– mondták nekem a kávé fogyasztása közben. Az egyik büfé előnyben van, mert köze van a dobogókő-pilisszentkereszti önkormányzathoz. Az kapott egy barkácsolt, motorosoknak szóló parkolótáblát, a másikat elkerítették mozgássérült parkolókkal, közölték a turistaháznál.

Megpróbáltam telefonszámot levadászni a Matyi büfé és a konkurens Platz büfé ablakából, de egyik helyen sem volt kint semmi adat. A festegető munkások annyit mondtak, hogy hétvégén biztos nyitva lesznek, akkor jöjjek vissza.

A Matyi büfé és a mozgássérült parkolók
A Matyi büfé és a mozgássérült parkolók

Így is lett, szombaton újra felmotoroztam a helyszínre. Ezúttal több mint fél tucat motorost találtam. Egy szabálykövetően beparkolt a kijelölt helyre a Platz büféhez, kettő semleges területre állt, négyen viszont beálltak a Matyi büféhez, egyenesen rá a láthatóan ürességtől kongó mozgássérült parkolókra. Természetesen téma volt az érdekes felfestés.

A Matyi büfénél megrendeltem a híres limonádét, és megkérdeztem, hogy látják a történteket.

Ez ellenünk lett kitalálva.

– mondta Turpisz Istvánné, a Matyi büfé tulajdonosa.

A nevezetes parkolóhelyeket a dobogókő-pilisszentkereszti önkormányzat szolgáltató cége, a Pilisi Klastrom Kft. festette fel. Sokkal többet, amennyi elő van írva (50 parkolóhelyenként kell egyet, a dobogókői parkoló 100-150 férőhelyes), és pontosan a Matyi büfé elé. A büfés szempontból legjobb vendégeket, a motorosokat próbálják a másik büfé elé terelni, mondta Turpiszné. (A motorosok ugyanis rövid időre jönnek, mindig fogyasztanak valamit, és mennek is.)

De miért tenne ilyet egy szolgáltató cég? – kérdeztem Turpisznét, aki erre egy márciusi feljelentés másolatát mutatta meg. Ebben a parkolót üzemeltető Pilisi Klastrom Kft.-ra panaszkodik a névtelen feljelentő elmaradt parkolódíj-nyugták, és a Platz büfében lefogyasztható parkolódíj-kuponok miatt. A feljelentést a NAV-nak és a Pest megyei főügyészségnek címezték. Lapunk keresi ezeket a hatóságokat, indult-e nyomozás az ügyben.

A Platz büfé és a barkácstábla
A Platz büfé és a barkácstábla

A büfénél megtudtam, hogy Magyar Zsolt, a Pilisi Klastrom Kft. megbízott igazgatója is kint van, nemrég látták a Platz büfé előtt. Elindultam megkeresni. Először a parkolóőrt céloztam meg, aki közölte, hogy igen, itt volt, de elment. Utána a Platz büféhez mentem, és trükkösen megkérdeztem, hogy Magyar Zsoltot keresem, tudnának-e segíteni? A kiszolgáló azonnal megadta az igazgató mobilszámát. Mikor megemlítettem neki, hogy a furcsa mozgássérült parkolók miatt szeretnék beszélni vele, a hölgy haragosan kifakadt:

Azokat nem ő festette, hanem az önkormányzat festette, neki semmi köze hozzá.

Arra a felvetésre már nem kaptam választ, hogy Magyar Zsolt annak az önkormányzati cégnek a vezetője, aki üzemelteti és parkolási jelekkel ellátja a parkolót.

Mindenesetre meglett Magyar Zsolt telefonszáma, akit fel is hívtam.

Magyar Zsolt készségesen tájékoztatott, hogy a reklamációk miatt fogtak a Dobogókő akadálymentesítésébe, ennek része a több felfestett mozgássérült parkolóhely. Arra a kérdésre, hogy kicsit túlzottnak tűnik a speciális parkolók száma és koncentrált elhelyezése, Magyar Zsolt annyit mondott, hogy 25 darab is kevés lenne. Egy nagyobb forgalmú hétvégén ugyanis rengetegen jönnek gyógyulni a Dobogókőre, ott van ugyanis a Föld szívcsakrája. A motorosok pedig Magyar Zsolt szerint jól jártak a pár méterrel odébb kijelölt parkolóval, mert először úgy volt, hogy messzebb lesz a helyük egy füves részen. Ő azonban ezt nem találta helyesnek, mert a letámasztott motorok felborultak volna a süppedős talajon.

Visszautasította azt, hogy ezzel a Platz büfének akartak volna kedvezni. A Platz önkormányzati tulajdonban van, tette hozzá, a bérlőket megpályáztatják. A matyisok is bérelték egy ideig, de aztán nem kellett nekik. A parkolódíj árát lefogyaszthatóvá tevő kuponok említésénél Magyar Zsolt elkezdett érdeklődni, hogy mit is akarok tulajdonképpen. 

Az újságírói feladatkör vázlatos ismertetése után megkérdeztem, hogy tud-e a Pilisi Klastrom Kft. ügyében tett feljelentésről, azt mondta, hogy igen. Közölte azt is, hogy az ő részéről is "rendőrségi feljelentések vannak alakulóban" a munkája ellehetetlenítése miatt.

Frissítés:

Rényi Péter, a Platz büfé üzemeltetője a cikk megjelenése után megkeresett és elmondta, hogy ugyan ismeri Magyar Zsoltot, barátja is, és a feleségének a testvére nála dolgozik, de Magyar Zsoltnak nincs beleszólása az üzemeltetésbe, és ő sem adhat utasítást neki a parkolókkal kapcsolatban. Hozzátette, hogy a büfé működtetési jogát októberben nyerte el pályázaton, és rögtön leült beszélni a Matyi büfé tulajdonosával, hogyan tudnának normálisan egymás mellett üzemelni. Szó esett a kuponos megoldásról is, ami már korábban is működött a büfénél. A Matyi büfé tulajdonosa nem emelt semmi ellen kifogást akkor se, azóta se.

Rényi szerint a Platz büfé üzemeltetőjeként ő dönthet arról, hogy kinek ad kedvezményt, és milyen módon, a kuponozás egy ilyen akció volt. Megemlítette, hogy kezd eldurvulni a helyzet, mert csütörtökön valaki két acéltüskét tört bele a büfé zárjába - emiatt meg is tették a feljelentést. Végül közölte: szeretne leülni a Matyi büfé tulajdonosával és megbeszélni az egész ügyet. Mint elmondta, az ő forgalmában a motorosok nem jelentenek számottevő bevételt, teljesen más árupalettát kínál mint a Matyi büfé.Ö nem akar kiszúrni a motorosokkal, maga is motorozik. 

Frissítés 2:

Mint azt megtudtuk, a cikkben említett feljelentés megérkezett a Pest Megyei Főügyészségre, majd azt a Pest Megyei Főügyészség hatásköri okból a Budakörnyéki Járási Ügyészséghez továbbította. A Budakörnyéki Járási Ügyészség költségvetési csalás vétségének gyanúja miatt a feljelentés kiegészítését rendelte el, melynek teljesítésével a NAV Közép-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatóságát bízta meg. A nyomozó hatóság a feljelentés kiegészítés eredményeként a feljelentést - mivel a feljelentett cselekmény nem bűncselekmény - elutasította.