Garázdaság miatt őrizetbe vették a Pásztort leköpő nőt

2014.05.10. 15:22

Őrizetbe vették a rendőrök azt a 41 éves nőt, aki leköpte a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét, Pásztor Istvánt kedden a Kossuth téren, írja a Hír TV honlapja. A BRFK tájékoztatása szerint a nő ellen nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.

A Pásztor Istvánt ért inzultust pénteken Áder János köztársasági elnök rendkívüli sajtónyilatkozatban ítélte el, és az államfő megkövette a VMSZ elnökét.

Áder azt mondta: a szomorú eset egyik tanulsága, hogy ha ilyen megtörténik, az államnak késlekedés nélkül, a törvény teljes szigorával le kell sújtania.

A Pásztort ért inzultus jogi megítélése többféle lehet. Valakit leköpni - ezt tettleges becsületsértésnek lehet minősíteni. A Büntető törvénykönyvet magyarázó kommentár szerint már akkor is megállapítható a becsületsértés, ha a köpés nem is éri a sértett, csak felé irányították. A becsületsértés azonban csak magánindítványra büntetendő, azaz csak akkor, ha a sértett szeretné, kezdeményezi a köpködő megbüntetését.

Ahhoz azonban nem kell magánindítvány, hogy garázdaság miatt induljon eljárás. Garázdaságot a Büntető törvénykönyv szerint az követ el,

aki olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg

A büntetési tétel felső határa három évig terjedő szabadságvesztés, ha a garázdaságot nyilvános rendezvényen követik el.