Nagygyűlést tart a Fidesz a Kossuth téren

2014.05.10. 07:24

A négy évvel ezelőtti ceremóniához hasonló beiktatási rendezvényt szervezett a Fidesz szombatra Orbán Viktor számára. A párt a Kossuth téren tartja nagygyűlését, Orbán Viktor pedig − miután délután háromkor leteszi miniszterelnöki esküjét a Parlamentben − az egész Fidesz-KDNP frakció társaságában kivonul a térre, ahol a miniszterelnökön kívül beszédet mond Semjén Zsolt és Szájer József is. A rendezvény egyben a május 25-i EP-választás kampányeseményének is tekinthető.

2010-ben ugyanebben a menetrendben zajlott a miniszterelnöki beiktatás. Akkor az új kezdet napjának nevezték el a szintén szombaton tartott nagygyűlést, ahol a Kossuth téren Orbán Viktor mellett Semjén Zsolt és Kósa Lajos is beszélt. De nem ez volt a kezdet: Orbán 2002 óta tartja fontosabb beszédeit a Kossuth téren:

  • 2002 – Akkor még miniszterelnökként beszélt a Kossuth téren, áprilisban. A nagygyűlés után néhány nappal elveszítették az országgyűlési választásokat.
  • 2006 – A legendás őszödi beszéd kiszivárgása után szintén a Kossuth téren beszélt hívei előtt. Egy kis részlet az akkori beszédéből: „...mi az igazságot akarjuk, mert tudjuk, hogy az igazságból béke lesz és nyugalom..."
  • 2010 – Miniszterelnöki beiktatása után, a „nemzet terén", az "új kezdet napján" mondott beszédet Orbán. Beszédes részlet az akkori beszédéből: „Egy vagyok azok közül, aki magyar, tehát nem keleti, nem nyugati, hanem magyar országot akart, amely a saját lábán áll, saját útját járja, és a saját tengelye körül forog."
  • 2014 – A négy évvel korábbi programhoz hasonlóan, a miniszterelnöki eskü letétele után Orbán Viktor beszédet mond a téren felállított emelvényről. Mellette Semjén és Szájer szólal majd fel.