Ez lett a kőbányai Breaking Bad vége

2014.05.12. 13:37

Hétfőn ítéletet hirdetett a Budapest Környéki Törvényszék a Breaking Bad sorozatot idéző kábítószeres ügyben. A Pest Megyei Főügyészség négy embert – két fiatal párt – állított a vádlottak padjára jelentős mennyiségű kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt. A párok férfi tagjai, E. R. és H. Z. voltak az első- és másodrendű vádlottak, barátnőikből, K. E-ből és N. N.-ből pedig harmad- és negyedrendű vádlott lett.

A bíróság tájékoztatása szerint a Surdy Miklós vezette büntetőtanács a következőket állapította meg:

A két pár 2011 júliusában ismerkedett össze egymással, mind a négyen rendszeresen használtak drogokat. E. R. ötlete volt, hogy amfetamint, speedet kéne előállítaniuk és árulniuk. A másik férfi, H. Z. rá is keresett a neten, miből készül az amfetamin, és kinyomozta azt is, hol lehet a kellékeket beszerezni. A holmikat E. R. fizette, és ő is vitte H. Z. kőbányai lakásába.

Az eredeti terv az volt, hogy a droglabort E. R. érdi házának pincéjében rendezik be, de E. R-nek sikerült meggyőzni a barátját, hogy inkább mégis a kőbányai lakásban legyen.

A kísérletezéshez H. Z. vett gömblombikot, kémcsöveket, főzőpoharakat, üvegtölcséreket és mérőpoharakat, a vegyi anyagokat pedig E. R. szerezte. 2011 nyarán kezdtek el kísérletezni a neten talált recepttel. Eleinte nem ment jól, de aztán októberben sikerült legyártani 150 gramm speedet. E. R. megkóstolta, jó volt, el is adta. A második sikeres kísérlet eredménye 250 gramm speed volt. A droglaborról a két barátnő is tudott, a speedet együtt tesztelték.

Egy idő után kitalálták, hogy a droglabort átköltöztetik Balatonalmádiba, E. R. testvérének lakatlan házába. 2011. december 2-án itt csapott le rájuk a rendőrség, a labort épp működés közben érték.

A bíróság első fokon E. R.-t 7, H. Z.-t 6 évi fegyházbüntetésre ítélte, és erre az időre mindkettőjüket eltiltotta a közügyektől is. A barátnők mindketten 2 év felfüggesztettet kaptak. Az ítélet a fellebbezések miatt nem jogerős.