Hallgassa meg az angolérettségi vitatott hangfelvételét!

2014.05.12. 12:33 Módosítva: 2014.05.12. 12:55

Hétfőn petíciót adott át a kormányhivatalnak az Angol emelt szintű érettségi listening feladat botránya 2014 nevű Facebook-csoport. A csoport a csütörtöki írásbeli angolérettségi után jött létre. Sokan ugyanis úgy jöttek ki a vizsgáról, hogy a szövegértési feladathoz lejátszott angol szöveg hanganyaga rossz minőségű, visszhangzó és emiatt érthetetlen volt.

Az első padban ültem a vizsgán és a magnó karnyújtásnyira volt tőlem, és a listening feladat első részéből jó ha 2 szót értettem, pedig nem a szar hallásomról vagyok ismert

– írta az egyik vizsgázó a Facebook-csoportba.

Csütörtökön 9809-en vizsgáztak emelt szinten. A Facebook-csoporthoz egy nap alatt 2500-an csatlakoztak, ma 3000 tagja van. Az emelt szintű vizsgákat a diákok csak az erre kijelölt iskolákban tehetik le. Angolból idén 122 helyszínen szerveztek emelt szintű írásbelit.

A petíció szerzői szerint az érettségit lebonyolító középiskolák túlnyomó többségében rossz a technikai háttér. Az iskolák sok helyen régi táskarádiókat, magnókat használnak. A nagy termek miatt ezeket fel kell hangosítani, emiatt viszont jelentősen torzul a hang. A felvételek eleve visszhangosak, emellé a nagy termek saját visszhangja is járul. Ez a dupla visszhang végképp ellehetetlenítette a szöveg megértését.  A petícióban néhány szaktanárra hivatkozva azt is írják, hogy a feladat szókincse helyenként meghaladta az emelt szintű érettségi vizsga B2 szintjét.

Azt nem lehet tudni, hogy az egyes iskolákban milyen lejátszót használnak, és az adott helyszíneken milyenek voltak az akusztikai viszonyok. Az Oktatási Hivatal honlapján mindenesetre közzétették a feladat hanganyagát. Ha tud angolul, döntse el ön, mennyire érthető vagy nem érthető. A felvételt itt hallgathatja meg, a vitatott bejátszás 4:00-nál kezdődik, a feladatlapot pedig ezen a linken (.pdf) találja

Angol emelt szintű érettségi - hallott szöveg értése

A felvételt CD-n kapták meg az iskolák. A biztonság kedvéért két példányt küldtek mindenhova, hogy ha az egyiken rossz a felvétel vagy másolási hiba történt, tudják a másikat használni.

Az Oktatási Hivatal pénteken azt közölte: a hanganyag mindenben megfelel a vizsgaleírás előírásainak. A Hallott szöveg értése feladatban kizárólag az egyes feladatok tartalmához illeszkedő, sztenderd anyanyelvi hangokat használnak. Az első feladatban egy brit angol idegenvezető (férfi), a másodikban egy brit angol hírolvasó (nő), míg a harmadikban egy amerikai (férfi) hang hallható.

Az Oktatási Hivatal szerint egyik feladat sem követel indokolatlan erőfeszítést a vizsgázótól, és teljes mértékben megfelel a vizsgaleírásnak. A vizsga azt méri, hogy  a vizsgázó képes-e az értési céloknak, illetve a feladatnak megfelelő stratégiák alkalmazásával megérteni a szöveget. A szöveg autentikus jellegéből adódóan minimális háttérzaj is hallható lehet a felvételen. A konkrét vizsgaanyagban ilyen háttérzaj egyáltalán nincs, viszont az első feladat helyszínéből adódóan – mely egy múzeumi terem – egy minimális visszhang van, írta az Oktatási Hivatal.

Az emelt szintű érettségi vizsgákat a kormányhivatalok szervezik. A szervezés körülményeivel kapcsolatos egyedi panaszokat ott tudják kivizsgálni. Az Oktatási Hivatal szerint a kormányhivatalok által felkért vizsgahelyszínek tapasztaltak a vizsgaszervezésben, így nincs ok feltételezni, hogy idén a vizsgakörülmények a korábbi évek gyakorlatától és színvonalától eltérőek lettek volna.