Simon egy budai villában raboskodik

2014.05.12. 21:36
Simon Gábor volt parlamenti képviselőnek a budai Ágnes utcai luxuslakásában lesz a kényszerlakhelye, tudtuk meg. A volt politikust kiengedik az előzetesből.

Mint arról beszámoltunk, elhagyhatja a börtönt Simon Gábor: a Fővárosi Törvényszék jogerős döntésével ugyanis megszüntette a volt politikus előzetes letartóztatását, és Simon házi őrizetét rendelte el. Ügyvédje, Nagy István a Népszavának megerősítette: kiengedik védencét, mert a határozat indoklása szerint a gyanúsított és védője jogorvoslati kérelme részben eredményre vezetett.

A Népszava cikke szerint Simont március 10-én az állítólagos bissau-guineai útlevele miatt felbujtóként közokirat-hamisítással gyanúsították meg, majd őrizetbe vették, két nappal később pedig a Pesti Központi Kerületi Bíróság elrendelte előzetes letartóztatását. Később, már az április 6-i parlamenti választás után meghosszabbították három hónappal az eredetileg 30 napra elrendelt kényszerintézkedést. Ez ellen Simon és védője is fellebbezett, a Fővárosi Törvényszék pedig másodfokú, jogerős döntésében megszüntette az előzetest. Helyette az egy fokkal enyhébb kényszerintézkedést, a házi őrizetet rendelte el a volt politikussal szemben. Ez azt jelenti, hogy otthonát nem hagyhatja el, a rendőrök ezt naponta kétszer ellenőrzik.

Simon korábban a vagyonnyilatkozataiban következetesen kerülte, hogy válaszoljon az általa tulajdonolt ingatlanokkal kapcsolatban a szerzés jogcímére vonatkozó kérdésekre. A tulajdoni lap alapján azonban egyértelmű, hogy az Ágnes úton található társasházi lakás nem örökléssel vagy ajándékozással, hanem adásvétellel került a birtokába.

Adásvétellel cserélt gazdát a szomszéd lakás is, amely jelenleg Horváth Tünde Márta nevén van.

Először a Magyar Nemzet írt arról, hogy a szomszéd lakás is Simonhoz köthető, bár arról eddig sehol nem tett említést. Horváth Tünde Márta ugyanis Simon válása után barátnője, majd felesége lett.

Az Index által kikért tulajdoni lap szerint Horváth Tünde Márta ingatlanát Simonéval gyakorlatilag egy időben vásárolták.

A 110 és a 99 négyzetméteres lakás összértéke szakértők szerint meghaladhatja a 100 millió forintot is.

Mint arról beszámoltunk, márciusban háromra nőtt a Simon-ügy gyanúsítottjainak száma, miután a Központi Nyomozó Főügyészség a mandátumáról lemondott volt szocialista képviselő ellen adócsalás, magánokirat-hamisítás és közokirattal visszaélés miatt folyó eljárást egyesítettek más, korábban indult nyomozásokkal. Az egyik gyanúsított, Welsz Tamás azóta tisztázatlan körülmények között meghalt.