Milliárdos büntetésen ülnek a pártok

2014.05.13. 06:43

Már a választás előtt látszott: gondban lehetnek a gondatlan pártok. A törvény ugyanis előírja, hogy az aláírásgyűjtésben megrongálódott, vagy akár csak késve leadott ajánlóívek után is súlyos büntetést - darabonként a minimálbér felének megfelelő összeget, azaz 50 750 forintot - kell fizetni. Erre a kikötésre egy csomó kisebb párt fel sem figyelt, ezért nem is csoda, hogy a helyi választási bizottságok a kampány során összesen 1,8 milliárd forintos büntetést szabtak ki - amiből az EP-választásra nyilvántartásba vett pártokra is 92 millió forint esik.

Az állami támogatásért sorban álló pártok azonban nem sietnek befizetni a büntetéseket, az MTI értesülése alapján eddig csak 7,7 millió forintot törlesztettek, de az EP-listás pártok is a büntetés alig több mint egy százalékát, 964 ezer forintot fizették be az NVI számlájára. A jogerős határozat ellenére be nem fizetett bírságokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hajtja be.

A legnagyobb adósok:

  • Összefogás Párt (ami ugye nem ugyanaz, mint a csúfos véget ért baloldali szövetség) - 38 millió forint
  • Új Dimenzió Párt – 20 millió forint
  • Seres Mária Szövetségesei – 17 millió forint
  • Új Magyarország Párt – 10 millió forint

Kisebb büntetéseket a többi párt is kapott, a Fidesznek egész pontosan 355 250 forintot kellett befizetnie az NVI számlájára, de a Jobbikot és az LMP-t is megbüntették 50 750, illetve 152 250 forintra. Ők azonban – a Bokros-féle MOMÁ-val egyetemben – mind befizették a büntetést. Az EP-választáson listát állító pártok közül egyedül a Magyar Szocialista Párt tudott elszámolni az összes átvett ajánlóívvel.