Vilmos
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Árvizet hozhat az ítéletidő

2014.05.14. 14:21

A nagy mennyiségű esőzés hatására a Rába vízrendszere mellett csütörtök-péntekre számottevő, területi átlagban is jelentős csapadékra kell számítani a Duna vízgyűjtőn a Traun, az Enns, a Lajta, a Vág, a Zala, valamint a Mura részvízgyűjtőin, a Tisza vízgyűjtőjén pedig a legnagyobb csapadékmennyiségekre a Bodrog, a Sajó és a Hernád vízrendszerében van kilátás - adta hírül az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Mint írják, jelenleg a Rábán Szentgotthárd térségében és a Murán 54,8 km töltésen van I. fokú és Körmend térségében 13,3 km töltésen II. fokú készültség. A Rába Körmendnél tetőzött kedden 14 órakor, 448 cm-rel. Körmend alatt jelentős völgyi elöntések képződtek. Sárvárnál csütörtökön dél körül várható a tetőzés 150 cm körül.

A hétfői-keddi, déli területre hullott 25-30 mm eső hatására a Raab, Lapincs, Strém újra áradni kezdett. Ennek következtében Szentgotthárdon kedden megállt az apadás és újra emelkedett a vízállás, és este tetőzött 278 cm-rel. Az érkező árhullám szerda reggelre Körmendnél is megállította az apadást és újabb vízszintnövekedés várható.

A csütörtök–pénteki előre jelzett csapadék hatására további jelentősebb áradásra lehet számítani csütörtök éjszakától, várhatóan I-II. fokozat körüli vízállásokkal. A Rába középső és alsó szakaszain fokozatosan egymásra torlódó árhullámok együttes hatására az I. fokú szintek körüli vízszintek kialakulása várható.

vizugy
Fotó: ovf.hu

Az elmúlt napokban lehullott kiadós csapadék hatására a Murán is vízszintemelkedések alakultak ki, Letenyénél ma reggel 9 órakor 327 cm-t mértek, tetőzése reggelre várható. A csütörtök-péntekre várható további nagy mennyiségű csapadék hatására a Murán újabb árhullám alakul ki.

Vízszintemelkedés várható az újabb esőzések miatt a Sajó és a Hernád vízrendszerében. A Hernádon főként Hidasnémetinél és Gesztelynél számítanak erre a vízügyi szakemberek. A Sajón pedig Sajópüspökinél, Sajószentpéternél és Felsőzsolcánál. A Bodrogon az I. fokot megközelítő vízszintek kialakulása várható. Jelentősebb vízszintemelkedés alakulhat ki a Bódván is.

A Dunán, a Tiszán és mellékfolyóin a vízszintek emelkedése várható, de árvízvédelmi készültségi fokozatot feltehetően nem kell elrendelni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!