Árvizet hozhat az ítéletidő

2014.05.14. 14:21

A nagy mennyiségű esőzés hatására a Rába vízrendszere mellett csütörtök-péntekre számottevő, területi átlagban is jelentős csapadékra kell számítani a Duna vízgyűjtőn a Traun, az Enns, a Lajta, a Vág, a Zala, valamint a Mura részvízgyűjtőin, a Tisza vízgyűjtőjén pedig a legnagyobb csapadékmennyiségekre a Bodrog, a Sajó és a Hernád vízrendszerében van kilátás - adta hírül az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Mint írják, jelenleg a Rábán Szentgotthárd térségében és a Murán 54,8 km töltésen van I. fokú és Körmend térségében 13,3 km töltésen II. fokú készültség. A Rába Körmendnél tetőzött kedden 14 órakor, 448 cm-rel. Körmend alatt jelentős völgyi elöntések képződtek. Sárvárnál csütörtökön dél körül várható a tetőzés 150 cm körül.

A hétfői-keddi, déli területre hullott 25-30 mm eső hatására a Raab, Lapincs, Strém újra áradni kezdett. Ennek következtében Szentgotthárdon kedden megállt az apadás és újra emelkedett a vízállás, és este tetőzött 278 cm-rel. Az érkező árhullám szerda reggelre Körmendnél is megállította az apadást és újabb vízszintnövekedés várható.

A csütörtök–pénteki előre jelzett csapadék hatására további jelentősebb áradásra lehet számítani csütörtök éjszakától, várhatóan I-II. fokozat körüli vízállásokkal. A Rába középső és alsó szakaszain fokozatosan egymásra torlódó árhullámok együttes hatására az I. fokú szintek körüli vízszintek kialakulása várható.

vizugy
Fotó: ovf.hu

Az elmúlt napokban lehullott kiadós csapadék hatására a Murán is vízszintemelkedések alakultak ki, Letenyénél ma reggel 9 órakor 327 cm-t mértek, tetőzése reggelre várható. A csütörtök-péntekre várható további nagy mennyiségű csapadék hatására a Murán újabb árhullám alakul ki.

Vízszintemelkedés várható az újabb esőzések miatt a Sajó és a Hernád vízrendszerében. A Hernádon főként Hidasnémetinél és Gesztelynél számítanak erre a vízügyi szakemberek. A Sajón pedig Sajópüspökinél, Sajószentpéternél és Felsőzsolcánál. A Bodrogon az I. fokot megközelítő vízszintek kialakulása várható. Jelentősebb vízszintemelkedés alakulhat ki a Bódván is.

A Dunán, a Tiszán és mellékfolyóin a vízszintek emelkedése várható, de árvízvédelmi készültségi fokozatot feltehetően nem kell elrendelni.