Fonyódligetet elöntötte a víz

2014.05.14. 15:57 Módosítva: 2014.05.15. 01:48
Az Yvette-ciklon kellemetlen időjárást hozott, szélvihar tombol az országban, főként a Dunántúlon, 100 kilométer/órát meghaladó széllökésekkel. A déli parton kiöntött a Balaton, homokzsákokkal védekeznek. Rengeteg eső lesz még, és árvízre is fel kell készülni. A környező országokban sem rózsás a helyzet.

Cikkünk folyamatosan frissül.

(Legyen a Viharvadászunk! Küldjön fotót, videót a viharról az ugyelet@mail.index.hu címre!)

Az Időkép jelentése szerint szerda délután a viharossá váló északnyugati szél miatt Fonyódligeten több part menti utcát ellepett a Balaton medréből kilépő víz. Fonyódon délután négy körül 110 km/órás, este 22:36-kor 111 km/órás széllökést mértek. Éjszaka tovább folytatódik a számháború, hivatalosan 119 km/h felett beszélhetünk majd orkán erejű széllökésről.

Budapesten éjfél előtt kereken 100 km/órás szelet mértek a Széchenyi-hegyen.

Az Esőtánc.hu arra hívta fel figyelmünket, hogy az OMSZ már 14 órakor 136 km/órás széllökéseket mért a Bakonyban lévő Kab-hegyen.

Kollégáink este már a helyszínen forgattak:

Indul a tánc a Balatonnál

Yvette hasonlít Zsófiára

Az Yvette névre keresztelt markáns ciklon miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda délután Nógrád kivételével az összes megyére kiadott első fokú figyelmeztetést, estefelé pedig hat nyugati megyében másodfokúra, narancssárga színűre emelte a figyelmeztetési fokozatot. Szinte mindenhol 70 km/órás vagy annál erősebb széllökések és nagy mennyiségű csapadék várható.

elo

Fejér megyében és az összes, annál nyugatabbra eső megyében 90 km/órásnál erősebb széllökések miatt adták ki a narancssárga figyelmeztetést. A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint péntek estig sok helyen annyi eső fog esni, mint máskor egy egész hónapban. 

Csavarozzon le mindent, amit csak tud!

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság az OMSZ figyelmeztetésre reagálva közleményt adott ki, amelyben ilyen hasznos tanácsokat adnak:

  • zárja be az ajtókat, ablakokat
  • a redőnyöket húzza fel, vagy engedje le teljesen
  • az ablakba, erkélyre kirakott tárgyakat, virágokat rögzítse, vagy vigye be a lakásba
  • ne álljon fa alá se gyalogosként, se kocsival
  • ha az utcán éri a vihar, meneküljön be egy házba vagy egy aluljáróba
  • figyeljen a háziállatára, mert viharos időben kiszámíthatatlanná válhat a viselkedése.

Az esőzések miatt már kilépett a medréből a Rába, de komolyabb árhullám várható a Murán, a Sajón, a Hernádon és a Bodrogon is.

A Balaton körül több önkormányzatnál is vízkár-elhárítási készültséget, védekezést rendeltek el, írja az MTI. Az OMSZ Siófoki Obszervatóriumának vezetője szerint csütörtök hajnalban, délelőtt várják a balatoni vihar tetőzését.

Siófoknál figyelőszolgálat működik, és már kora délután óta építik a nyúlgátat homokzsákokból. A siófoki önkormányzat sajtóreferense az MTI-nek arról beszélt, hogy a közelgő vihar sokban hasonlít a négy évvel ezelőtt, szinte pontosan ebben az időszakban érkező Zsófia nevű ciklonra, ami miatt megcsúszott a Sió partfala, és leszakad a kerékpárút 150 méteres szakasza.

Imádkoznak a Balatonnál

Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere szerint az ottani strandokat is elöntötte a Balaton, a parti sétány járhatatlan, és kezd megjelenni a víz a partközeli utcákban is. "Imádkozunk, hogy megússzuk a vihar tetőzését nagyobb vízkár nélkül, mert a vízkiöntések ellen igazán nem tudunk védekezni" - mondta.

A Fonyódtól tíz kilométerre fekvő településen csütörtökön az elmúlt 50 év legmagasabb vízszintjét érte el a Balaton, 129 centiméterrel. Helyzetet nehezíti az erős északi szél, ami a szakemberek szerint 20-25 centiméterrel emelheti meg a víz szintjét a déli parton, „bedöntve” a tó tükrét.

gerimet-fl1.jpg-2014-05-14-15-35-32
Fotó: Takács Máté

A Somogy megyei katasztrófavédelmi szóvivő szerint Balatonbogláron, Balatonlellén, Zamárdiban is védekeznek, homokzsákokkal óvják az ingatlanokat a víztől. A siófoki és a marcali katasztrófavédelmi kirendeltség mozgósította az önkéntes tűzoltó egyesületeket is, hogy szükség esetén bevethetőek legyenek.

Szegény somogyi fák

Szerda este Nemeskisfaludon felsővezetékre zuhant és fennakadt egy faág, Kaposvár útjain pedig három helyen pedig kidőlt fa akadályozta a forgalmat - közölte az MTI.

Szentán a villanyvezetékre dőlt rá egy nyárfa, de a gyors beavatkozásnak köszönhetően a vezeték nem sérült meg, Sávolyon egy melléképületre borult rá egy nyárfa, amit a szőkedencsi önkéntes tűzoltók távolítottak el.

Ráksiban, Vízvár és Somogytarnóca külterületén, Somogyacsa és Somogydöröcske között szintén fákat csavart ki a szél, akadályozva a forgalmat, Siófokon két esetben ugyancsak a tűzoltók segítségére volt szükség közúti, illetve gyalogos forgalmat veszélyeztető megdőlt fa miatt.

Szélfútta kamion

A 86-os úton, Hagyfaluban árokba hajtott és veszélyesen megdőlt egy kamion. A Szombathelytől 25 kilométerre fekvő településen erős szél fújt, ami a baleset után fél órával is mozgatta a járművet. A tűzoltók drótkötéllel rögzítették a kamiont.

Győrben is van gond

Győrben városszerte fakidőlésekhez riasztották a tűzoltókat a vihar miatt - számolt be a Kisalföld.hu.  Kora délután a Rónay Jácint utcában bontotta meg egy családi ház tetejét a szél. A Radnóti utcában nyolc méter magas fa dőlt az útra, később a Türr István utcában is, majd a Babits Mihály utcába vonultak, ahol egy társasház tetőszerkezetét veszélyeztette a fölé döntött fa.

kisa

A vasúttal is gond volt

Taszáron egy fa dőlt a vasúti pályára és elszakította a felsővezetéket, ezért a vonatok helyett buszok vitték az utasokat Taszár és Baté között között. Az átszállások és a hosszabb menetidő miatt az erre közlekedő vonatok utasai 35-40 perc késésre számíthatnak. A Dombóvár-Gyékényes vonalon a késő éjszakai órákig tarthat ez a rendkívüli állapot.

Holnap sok eső

Csütörtökön akár 20-40 milliméternyi eső is eshet, de lokálisan még ennél nagyobb mennyiséget is mérhetünk - írja az Időkép. Főként a Tiszántúlon számíthatunk viharokra, máshol marad a csendes, széllel kísért eső.

Közben komoly árhullám jön

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerint komoly árhullám vonul le a Rábán, lakott területek és termőföldek is veszélyben vannak. Eddig sikerült megvédeni a belterületeket, az árterületen lévő szántóföldek és melléképületek azonban víz alá kerültek - mondta Körmenden a miniszter.

Az árhullám veszélyezteti a 86-os számú főutat, ahol nyúlgátat építettek, ugyanis az előrejelzések szerint a Rába vízgyűjtőjén akár az 50 millimétert is elérheti a csapadék, ezért "minden óra nyereség, amikor süt a nap, fúj a szél és nem esik az eső".

De nemcsak Magyarországon, a környező országokban is jókora gondot okoz az időjárás: Szerbiában rendkívüli állapotot hirdettek, és a szlovák meteorológiai szolgálat is harmadfokú riasztást adott ki mára és holnapra is. Előrejelzéseik szerint helyenként 60-100 milliméteres csapadék hullhat - írja az Időkép.hu.