Egyre kezesebb lesz Yvette

2014.05.15. 13:46

Minél közelebb kerül hozzánk Yvette, annál szelídebbé válik, de egyhamar nem szabadulunk meg tőle - így foglalható össze röviden az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök délben kiadott prognózisa. Eszerint miután az előttünk álló 24-36 órában a ciklon középpontja a Kárpát-medence délkeleti részéről szép lassan Magyarország fölé helyeződik át, ezzel szépen csökkenni is fog a szélvihart előidéző légnyomás-különbség. Csütörtök késő estétől-éjjeltől csökken a széllökések ereje, de addig még a Dunántúlon és északkeleten - főként Borsod-Abaúj-Zemplén megyében – 90 kilométer/órás, legnyugatibb vidékeinken pedig 100 kilométer/órás orkánokra készüljünk fel. A középső országrészben a szél már csak 60-70-nel fog süvíteni. 

Ami az esőt illeti, abból sok lesz: ma simán lehetnek 20-30 mm-es átlagok – főleg a hegyvidékeken –, a Tiszántúlon pedig a csapadék a hó kivételével bármilyen formában érkezhet: jégesőre, zivatarra vagy felhőszakadásra egyaránt fel kell készülni. Yvette meghunyászodásával az állandó esőzést egyre inkább időszakos záporok, zivatarok váltják fel. Bárkaépítésre ösztönző csapadékmennyiségre pénteken már csak a Dunántúlon kell számítani, ami nyilván nem jó hír a Balaton hullámaival viaskodók számára.

Jelenleg úgy tűnik, a Nap először csak szombaton bukkan elő a felhők mögül, akkor is csak szórványosan - viszont legalább újra kellemes meleg lesz. Nyugat-Magyarországon még ekkor is sok helyen kell esőre számítani, keleten már legfeljebb csak szórványos zivatarok alakulhatnak ki. Vasárnap nyugaton felszakadozik a felhőzet, de azért akkor se hagyjuk otthon az esőkabátot!