Ez a poszt a következő Percről percre része:

Itt van Yvette, a szürke ciklon

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az északkeleti megyékre és a fővárosra még mindig elsőfokú figyelmeztetés lesz érvényben felhőszakadás miatt, de az ország többi részében a mostani állás szerint nem várható ennyire sok eső. A Dunántúlon még erős lesz az északnyugati, északi szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14-21 fok között alakul. Vasárnap kicsit tovább melegszik az idő, nyugaton pedig már több-kevesebb napsütés is várható, de még mindig kialakulhat helyenként zápor, zivatar.

  • Péntek hajnalban mindenhol visszavonta a viharos szél miatti másodfokú riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ugyanakkor

    • péntek éjfélig Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyében lehetnek még 70 kilométer/órát meghaladó széllökések, ezeken a területeken elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.
    • felhőszakadás és jelentős eső miatt van figyelmeztetés Budapesten és tizenhárom megyében. Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki, mivel itt 24 óra alatt több mint 30 milliméter csapadék hullhat. Sok esőre lehet számítani Baranya, Fejér, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas és Zala megyében is.
  • Az ország keleti felében teljesen, középső részében nagyobbrészt visszavonta a veszélyes időjárási jelenségek miatt kiadott riasztásait az Országos Meteorológiai Szolgálat. A Dunától keletre eső megyékben semmiféle riasztás nincs érvényben. A Duna mentén fekvő megyék közül Bács-Kiskun és Pest megye jelentős részén, valamint Budapest egész területén is megszűntek a riasztások - írja a Katasztrófavédelem. 

  • A ciklon érkezése óta csütörtök estig több helyen 60 milliméternél is több eső hullott, és a meteorológiai szolgálat több mérőállomásán is mértek 100 kilométer/óránál erősebb szelet, Kab-hegyen 148,3 kilométer/órás széllökést rögzítettek.  A kedden kialakult ciklon csütörtök estig a legerősebb szelet a Dunántúlon okozta. 100 kilométer/órát meghaladó széllökéseket mértek például Homokszentgyörgyön, Siófokon, Nemeskisfaludon, Sopron Kurucdombon. Sármelléken és Nagykutason 110 kilométer/óra körüli, Fonyódon 116,3 kilométer/órás, Balatonőszödön 126,7 kilométer/órás széllökést is rögzítettek.  (MTI)

  • Húszméteres fenyőfa dőlt a 86-os útra a Vas megyei Egyházasrádócnál. A fa eltávolításán a tűzoltók dolgoznak, az utat teljes szélességében lezárták. (MTI)

  • Csütörtök este 10 órától két napra teljesen lezárja a 7-es főút egy kilométeres szakaszát Balatonboglárnál a Magyar Közút Nonprofit Zrt.. A 139-es és 140-es kilométerszelvények között található 150 platán közül 6-10 fa az orkán erejű széllökések nyomán balesetveszélyessé vált. 

    A lezárás a 7-es főút Szabadság utcai csomópontjától a Gaál Gaszton utcai csomópontig tart. Az autósokat részben a Lengyeltóti-Balatonboglár összekötő útra, valamint önkormányzati utakra terelik. Az esős és szeles időjárás ellenére péntektől megnőhet a forgalom a Balaton környéki utakon. (MTI)

  • Nem csitul arrafelé a szél az Időkép mérései szerint.

  • Köszönjük a képet Oszlár Dórának.

  • Péntek reggeltől a Budapest – Nagykanizsa – Gyékényes vasútvonalon Siófok és Fonyód között vonatpótló buszok szállítják majd az utasokat, közölte a MÁV. A Budapest – Siófok, illetve Fonyód – Nagykanizsa – Gyékényes közötti szakaszon a tervek szerint a menetrendben meghirdetett vonatok közlekednek.

    A péntek reggel 6.05 órakor Budapest-Déli pályaudvarról Zágráb felé induló Agram InterCity vonat kerülőúton fog menni. A vonatpótló autóbuszokra azért van szükség, mert Yvette több olyan fát is megmozdított, amelyek veszélyesek a vonatokra. Ezeket a fákat pénteken megkeresik és ki fogják vágni őket, ezután indulhat újra a közlekedés.

    A MÁV azt javasolja, hogy indulás előtt mindedenki nézze meg a társaság honlapját, vagy a forgalmi helyzetről érdeklődjön a 06 40 49 49 49-es számon.

  • Mindkét irányban lezárták az utat a zalai rendőrök Pölöske és a baki tető között - írja a Police.hu. Egy pölöskei üzem terültén lévő melléképület tetőszerkezetét szakította le a szél délután, és a főút mellé repítette. A forgalmat Pölöskénél Bucsuszentlászló felé, a baki tetőnél pedig Nagykanizsa felé terelik.

  • Beszakadt az aláázott út egy szemétszállító autó alatt Budapest XVII. kerületében, a Pásztortűz utcában. A tűzoltók daru segítségével emelték ki a kocsit.

  • 200 négyzetméteren bontotta meg a viharos szél a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjának tetőszerkezetét Szombathelyen. A feltépett darabokat átrepítette egy másik ház tetejére. A tető megerősítésén és a meglazult elemek rögzítésén tűzoltók dolgoznak. A Károlyi Gáspár teret, ahol az épület található 19 óra 50 perctől lezárták balesetveszély miatt.

  • Olvasónk küldte ezt a videót:

    M5-ön szünni nem akaró óriási felhőszakadás
  • Akkor nézze meg az Időkép.hu széltérképét itt!

  • cikkünk a témában: HH

    Mit szólnak ehhez az Ivettek I-vel?

    Ivett ma az egész országból sokat kivett. Hogy érintette ez őket, akiket ma Ciklonkának is csúfolhattak? Írtak az Ivettek.

  • "Yvette elől menekülve jutottunk el Cannes-ba, ahol egyáltalán nincs ítéletidő, és a héten sem lesz, annyira süt a nap, hogy a bátor francia lányok még a vízbe is bemerészkednek. A filmfesztivál szerda este kezdődött a Grace - Monaco csillaga című Grace Kelly-filmmel, mi még csak most érkeztünk és akklimatizálódunk. A szombatot várjuk a legjobban a magyar film vörös szőnyeges vetítése miatt, addig olyanokkal tartjuk magunkban a lelket, mint a 8 és fél tengerparti vetítése, vagy az Így neveld a sárkányodat második része" - írják mázlista kollégáink. Egy képet is küldtek.

    cannes
  • Van remény, van szivárvány. (via Barandka, Időkép)

  • Tornanádaskán huszonhét családi ház rongálódott meg, 126 embernek kellett elhagynia otthonát.

  • "Lisztferihegyen várok a genfi járatomra. A táblán jól látszik, hogy vannak késések, 10 perc, de az én esetemben 3 óra is akár. A TAP lisszaboni járata is 19:35 helyett 22:20-ra van kiírva már most..."- számolt be olvasónk, Zorka a budapesti reptérről.

    ferihegy
    Fotó: Zorka
  • Az előrejelzése szerint pénteken nyugaton borult lesz az ég, de keleten és a középső tájakon rövid időszakokra már a nap is kisüthet. Eleinte többfelé, majd egyre inkább nyugaton lehet eső, zápor, északkeleten zivatar. A Dunántúl nyugati részén többfelé erős, helyenként viharos lesz a szél, máshol megélénkül. A legalacsonyabb hőmérséklet 7-12 fok között várható. A legmagasabb hőmérséklet a Dunántúlon 10-16, máshol 15-21 fok között alakul. (MTI)

  • A viharos szél miatt péntekre öt megyére - Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala - adtak ki viharos szél miatt elsőfokú figyelmeztetést.  Jelentős mennyiségű csapadék miatt négy megyére - Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala - másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Ezeken a területeken 24 óra alatt további több mint 30 milliméternyi eső várható. A sok eső miatt Baranya, Fejér, Komárom-Esztergom, Somogy és Tolna megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a felhőszakadás miatt figyelmeztetnek.

    elr
  • Olyan az időjárás kinézete, mint amilyeneket a hurrikánokat bemutató híradásokban lehet látni. Vízszintesen esik az eső, és a fák ide-oda dülöngélnek, miközben a lombkoronájuk métereket kileng. Szirénázást többször hallani. Van, hogy alig van látástávolság - számolt be az Időképnek egy olvasójuk, Horváth Tamás.

  • Veszélyesen bedőlt egy harmincméteres fa a 8-as főút fölé a Vas megyei Csákánydoroszlónál, a vasútállomás közelében, emiatt ezen a szakaszon lezárták az utat. Teljes útlezárás mellett dolgoznak a körmendi hivatásos tűzoltók. Vas megyében a tűzoltókat csütörtökön eddig több mint ötvenszer riasztották, zömmel kidőlt fák miatt, de az orkán erejű szél megbontott tetőket is, amikről a tűzoltóknak kellett eltávolítani a lelógó, veszélyessé vált részeket. (MTI)

  • Békéscsaba valamennyi városrészében helyreállt az áramszolgáltatás csütörtök délutánra - közölte az EDF Démász. 500 fogyasztónál szünetelt átmenetileg az áramszolgáltatás, de a hibát elhárították.

  • Tizenhat településen háromezer fogyasztónál szünetel az áramszolgáltatás Zalában. A hibák elhárításán folyamatosan dolgoznak. A rendkívüli időjárás miatt a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megerősítette a főügyeletet és a műveletirányítást. A megyében eddig 43 alkalommal vonultak ki a tűzoltók a szélvihar miatti káresetekhez.

  • Közvetítésünk még nem ért véget, maradjanak velünk. Jó estét kívánok.

  • Ott is süt a nap (Fannikaa fotója, via Időkép)

  • Hihetetlen, de ez a webkamerakép bizonyítja (via Időkép.hu):

    Sajnos azt is írják, nem kell bedőlni ennek, mert ennek a napsütésnek csak az az oka, hogy Yvette szeme jelenleg éppen hazánktól keletre helyezkedik el.

  • Az orkán erejű szél délután három óra körül megrongált egy közlekedési jelzőlámpát Szombathelyen - írja a rendőrség. Rendőri forgalomirányítás mellett halad a forgalom a  86-os főút és a Rumi út kereszteződésében. A kárelhárítás idejére félpályás forgalomkorlátozást vezettek be. 

  • Miért nincs még Orbán katasztrófavideó??!? Ahol Bakondival és Pintérrel megoldják a helyzetet? Percenként nyomom az F5-öt a Facebookon, de semmi

    – ezt írta türelmetlen kollégánk az egyik belső listán, persze azt gyorsan tegyük hozzá, hogy mostanában túl sokat tartózkodott külföldön, és nem veszi figyelembe, hogy a gúnyolódás mellett mennyire elrohant az idő.