Óriási áradás várható a magyar folyókon

DSOKI20140516004
2014.05.17. 11:47 Módosítva: 2014.05.17. 11:55

Több magyarországi folyón is árhullámok várhatók, minden előrejelzés azt mutatja, hogy nagy erőfeszítéseket kell tenni az árvízi védekezésben, mondta Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató szombaton Budapesten. Kiemelte:

több helyszínen folytatnak intenzív védekezést.
  • Az éjszaka Kőszeg térségében ezrek dolgoztak azon, hogy megakadályozzák a gátszakadást.
  • Szombaton a Hernádon harmadfokúra emelték az árvízi készültséget, és kiemelt figyelmet fordítanak a Mura térségére is.
  • A Sajón, a Bodrogon és a Bódván szintén árhullámokra számítanak.
  • A Balatonnál az elmúlt napokban a viharos szél által okozott nagy hullámok miatt veszélyhelyzet alakult ki, de ez mostanra megszűnt, és folyamatban vannak a helyreállítási munkálatok.

A Duna vasárnap délelőtt, a másodfokú készültség szintje alatt tetőzik a Győrhöz közeli Nagybajcsnál, írja az MTI. Továbbra is azzal számolnak, hogy Komáromnál a vasárnap esti tetőzéskor meghaladja a vízszint az első fokú készültség határát, Esztergomnál azonban már nem. Körmendnél pedig a folyó ismét árad, és az előrejelzések szerint valamivel az első fokú készültség szintje felett fog tetőzni.

A vízügyi igazgatóság Győrnél a folyón 430-450 centiméter feletti tetőzéssel számol. Ez azt jelenti, hogy a víz eléri vagy el is lepi a 430 centiméteres magasságban lévő győri rakpartot.

Szombaton belvíz miatt tíz embernek kellett elhagynia otthonát a Vas megyei Bük településen, mert a Rákóczi utcában álló házuk udvarán nagy mennyiségű víz gyülemlett fel. A katasztrófavédelem szóvivője elmondta, a szombatra virradó éjszaka 120 önkéntes tűzoltó és helyi lakos dolgozott Kőszegen is a Gyöngyös patak áradása miatt, három helyszínen töltöttek homokzsákokat, építettek nyúlgátat.