Arab üzletembereké lett a Párizsi Udvar

2014.05.18. 11:15 Módosítva: 2014.05.18. 11:18

A Buddha Bar luxusszálloda üzemeltetői állnak a belvárosi Párisi Udvart megvásárló, Párizs Property Kft. nevű cég mögött, írja az Origo. A lap úgy tudja, a két jordániai üzletember érdekeltségébe tartozó, luxusszállodákat üzemeltető Mellow Mood csoport vásárolta meg. A két vállalkozó 2012-ben állami kitüntetést is kapott a fejlesztési minisztertől

Május elején zárt ülésen döntött az V. kerületi önkormányzat a Párisi Udvar eladásáról. A vevő Párizs Property Kft. 2,1 milliárd forintot ígért érte, de a cégről nem sokat lehetett tudni: az ingatlant megvásárló kft-t idén február végén jegyezték be, hat nappal a Ferenciek tere 10. szám alatti műemlék ingatlan értékesítésére kiírt pályázat meghirdetésének kezdete után, írta a Város Szíve blog. Az alapító egy Belize-i offshore cég volt, a kft-t 500 ezer forint tőkével hozták létre.

Az Origo információi szerint Sameer Hamdan és Zuhair Awad − akik több különleges szállodát is működtetnek Budapesten, köztük a Klotild-palotában található ötcsillagos Buddha Bar szállodát − állnak a vásárlás mögött, amit várhatóan a jövő héten jelentenek be. A Buddha Bar nevű szálloda megnyitóján Orbán Viktor is részt vett, és azt mondta, örömteli hogy a jordán befektetők a magyar hagyományokat tisztelő emberek, és magy embereknek adnak munkát.

Az Origo két jordán vállalkozóról készült portréjából kiderül, hogy Hamdan és Awad Budapesten jártak egyetemre, megtanultak magyarul, majd az egyetem elvégzése után itt maradtak a városban. Pénzváltással, később olcsó turistaszállásokkal foglalkoztak, majd fokozatosan egyre minőségibb szállásokkal. A két férfi a Buddha Bar hotel megnyitója előtt Németh Lászlóné fejlesztési minisztertől vehetett át állami kitüntetést.