Yvette elmegy, a nedvesség marad

2014.05.18. 01:52

Végre elhagyta Magyarországot Yvette, a ciklon, ami egyszerre csempészett a madárcsicsergéses-napos tavaszba tébolyult októberi hangulatot és trópusi monszunt, miközben elárasztotta a tömegközlekedést, mocsárszerűvé tette a parkokat és földutakat, és mindenhol áradásokat okozott.

Az Időkép hosszú távú előrejelzése azt írja, hogy a záporos-zivataros idő vasárnapra is megmarad, de keleten és északkeleten már kicsit kitisztul az ég. Hajnalban 7-12 Celsius-fokra, délutánra 15-20 fokra számíthatunk.

A melegedés hétfőn is folytatódik, délutánra már 20-25 fok is lehet. A Dunától keletre lakók azért vigyenek magukkal esernyőt, elszórt záporokra és zivatarokra lehet számítani. Kedden kárpótolja majd őket a sok napsütés, a gomolyfelhős alkalmi zivatarok aznap inkább a dunántúliakat fogják elkeseríteni. Cserébe enyhe hajnal, napközben 23-27 fok lesz.

Szerda-csütörtökre már nyugodtabb lesz az idő, a csapadék esélye a minimumra csökken. A zavartalan napsütésbe legfeljebb a nyugati tájon kialakuló erős, déli-délkeleti szél zavarhat be, de az a nyárias melegben még jól is fog esni.

Májusi eső, aranyér

Minél hosszabb távra szól egy meteorológiai előrejelzés, annál nagyobb az esélye, hogy téves lesz. Remélhetőleg most is erről van szó; mert jövő szombatra visszatérhet a csapadék, és hiába marad kellemes meleg, 27-28 fokos a nappali hőmérséklet, a záporok és zivatarok egész májusban kitarthatnak.