Zárt ülésen hallgatják meg Kovács Bélát

2014.05.19. 10:20

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága zárt ülésen hallgatja meg hétfőn a minősített bűncselekménnyel megvádolt jobbikos európai parlamenti képviselőt, Kovács Bélát, és ügyében Vona Gábort, a Jobbik elnökét, írja az MTI.

Erről az ülés kezdete után néhány perccel a tanácskozásról távozó Vadai Ágnes (DK) független országgyűlési képviselő számolt be újságíróknak. Vadai szerint az ülés zárttá nyilvánításáról fideszes szavazatokkal döntöttek.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke az ülést megelőzően arról beszélt: meghallgatásukat nyílt ülésen kérik, mert nem tagjai olyan grémiumnak, ami minősített adatokat kezel. Aki zárt ülést akar elrendelni, annak titkolnivalója van – jegyezte meg.

Vadai Ágnes – aki átesett a szükséges nemzetbiztonsági ellenőrzésen, de a bizottságnak nem tagja – azt mondta:

sejtették, hogy a Jobbiknak van titkolnivalója, de ezek szerint a Fidesznek is, mivel a két párt képviselői közösen úgy döntöttek, hogy nem vehet részt az ülésen.

Vadai a Belügyminisztériumhoz fordul, hogy az üggyel kapcsolatos dokumentációt megtekinthesse.

Kovács Béláról a múlt héten írta meg a Magyar Nemzet, hogy mentelmi jogának felfüggesztését – az Európai Unió intézményei ellen folytatott kémkedés gyanúja miatt – Brüsszelnél kezdeményezte a Legfőbb Ügyészség. A lap úgy tudja, a Moszkva iránt erősen elkötelezett politikus ellen április elején az Alkotmányvédelmi Hivatal tett feljelentést.

Kovács Béla tevékenysége már korábban felkeltette a polgári kémelhárítás figyelmét. A képviselő ugyanis rendszeresen találkozik konspiratív módon orosz diplomatákkal, és havi rendszerességgel az orosz fővárosba látogat.