Nem tudjuk, ki retusálta ki Marxot

2014.05.21. 16:57 Módosítva: 2014.05.21. 21:00

Az egyetem kérésére retusálta ki a Corvinus aulájában található Marx-szobrot az egyetemről készült virtuális túráján az Ybl Egyesület. Az egyetem viszont azt mondja, ők nem kértek ilyet. A képen viszont meghagyták a modern hangszórókat, Teleki Pál emlékplakettjét és Nagy Imre-emlékművet is, írja az Átlátszó Oktatás blog

marx

Az Index megkereste Szmodits Juliát, az Ybl Egyesület elnökét, aki kérdéseinkre azt válaszolta, hogy a retusálás az egyetem kérésére történt 10 hónappal ezelőtt, amikor az egyetemről a felvételek készültek. Szmodits szerint akkoriban Marx-szobor áthelyezése volt folyamatban, ezért kérte az egyetem, hogy a virtuális sétán se legyen rajta.

A kiretusálás nem a Budapesti Corvinus Egyetem kérésére történt

- írta az Indexnek a Corvinus rektora. Miután az ötlet már 2012-ben megfogalmazódott, az Egyetem szenátusa tavaly döntött egy állandó egyetemtörténeti kiállításról, amelyben helyet kapnak a két jogelőd-intézmény történelmi múltjára vonatkozó dokumentumok és relikviák. A Marx szobor is része az Egyetem történetének, írta Rostoványi Zsolt.

Az Átlátszó Oktatás blog szerint az Ybl-emlékévre 100 millió forint támogatást ígért a Nemzeti Kulturális Alap az egyesületnek, de a honlapjukon olvasható szöveg szerint ebből még egy fillért sem kaptak. Egyébként a honlapjuk szerint egyesület egyik fővédnöke Áder János köztársasági elnök, a másik védnöke Pintér Sándor belügyminiszter, az egyesület által szervezett Ybl Kupa fővédnöke pedig Simicskó István államtitkár.

Az Marx-szobor eltávolítását az elmúlt 25 évben sok politikai szereplő próbálta elérni, a legutóbb az Ifjú Kereszténydemokraták is követelték ezt, mivel szerintük Marx rasszista nézeteket vallott.