Csehországi luxusvadászatot szervezett Lázár

2014.05.21. 10:37

Az Átlatszó.hu birtokába került egy március 6-án kelt szerződés, amely szerint Lázár János 75 ezer euró, azaz mintegy 23 millió forint értékben rendelt meg novemberre egy csehországi fácánvadászatot, amin 2500-3000 madár elejtését tervezi vendégeivel. A költségekkel kapcsolatban érdekesség, hogy a Miniszterelnökséget vezető államtitkár saját vagyonnyilatkozata szerint ennyi készpénzzel nem is rendelkezik.

Lázár János magánszemélyként rendelte meg 2014. november 7-8-ra a vadásztatást a Lesy ČR nevű cseh állami erdészeti vállalattól. Az állami erdőkezelő 1100 vadászterülete közül az egyik legszebb, már a középkori uralkodók által is rendkívül kedvelt vidék a Prágától 40 kilométerre fekvő Konopiště kastély mellett terül el. Ide rendelt meg egy 2500-3000 fácán kilövését előirányzó hosszú hétvégét Lázár.

A lelőtt fácánok darabjáért – áfával együtt – 30 eurót kell fizetnie, ha tehát sikerül mind a háromezret leszedni, az összesen 90 ezer euróba (mintegy 27 millió forintba) fog kerülni, de a szerződés ennél kevesebb zsákmánnyal, ennek megfelelően szerényebb, 75 ezer eurós (mintegy 23 millió forintos) költséggel jár majd. Az, hogy hányan osztoznak majd a 2500 lelőtt szárnyason, nem szerepel a szerződésben, annyi kiderül, hogy a közeli Hotel Senben vagy a Hotel Tvorsovicében fognak lakni.

Az Átlátszó felhívja arra is a figyelmet, hogy Lázár János legutóbbi vagyonnyilatkozata szerint nem rendelkezik annyi készpénzzel, amennyiről a vadászatra leszerződött.

Lázár János az Index kérdésére elmondta, hogy magánemberként valóban részt vesz a szóban forgó novemberi vadászaton. Ő szervezi, de annak a költségeit bevett szokás szerint nem a megrendelő, hanem a vadászaton résztvevő személyek közül többen közösen fizetik.

Lázár szerint ezért semmiféle ellentmondás nincsen a vagyonnyilatkozatában szereplő adatok és a vadászat felmerülő költségei között.

Lázár János hangsúlyozta, hogy

az esemény a magánélete része, senkinek az adóforintját nem érinti, és az üggyel kapcsolatban nem kíván további nyilatkozatot tenni.

Januárban Lázár Jánosnak már kirobbant egy vadászbotránya, amikor egy indiszkrét Facebook-posztból kiderült, hogy többek között Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg, gróf Károlyi László és Miklós liechtensteini herceg társaságában a soponyai állami gazdaságban tartott grandiózus vadászbulit. Akkor azonban inkább a 913 lelőtt fácánt lehetett kifogásolni, mivel a 3,3 millió forintra becsült számlát nem Lázár, hanem az őt meghívó – és magát fel nem fedő – egyik arisztokrata állta.