Kitüntetett vadász lőtte le a medvét

2014.05.21. 08:37

A rendőrség négy ember ellen folytat büntetőeljárást amiatt, hogy május 10-én lelőttek egy medvét a Nógrád megyei Etes melletti erdőben. G. Sándor és F. László ellen természetkárosítás, orvvadászat és lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja, K. Attila ellen orvvadászat és lopás, míg T. László ellen lopás megalapozott gyanúja miatt folyik büntetőeljárást.

A Bors úgy tudja, hogy a medvét először meglövő G. Sándort 2007-ben a Nógrád megyei vadásznapon a Hubertus-kereszt bronz fokozatával tüntették ki. T. László is köztiszteletben álló személy, lakóhelyén a Városgazdálkodási Kft. ügyvezető igazgatója. F. László halőr, K. Attila pedig fűtés-víz-gáz-szerelő. A lap megpróbálta megszólaltatni T. Lászlót és K. Attilát is, de nem nyilatkoztak.

 

Ugyanakkor Hegyi Zoltán, a Szánas Vadásztársaság ellenőrző bi­zott­ságá­nak elnöke szerint a férfiak rossz fényviszonyok között lőtték meg a medvét, azt hitték, hogy vadkan. A lőnaplóba beírták, hogy „sebzés vaddisznóra”. Másnap megtalálták, és a pillanat izgalmában nem tudták eldönteni, mi legyen, ezért meggondolatlanul cselekedtek.

Mint azt mi is megírtuk, a kétéves, nyolcvankilós kanmedvét május 10-én este lőtték meg, de a sebzett állat elmenekült. Másnap ezért kutyákkal hajtóvadászatot indítottak utána. Amikor megtalálták, az egyik vadász fejbe lőtte az állatot.

A rendőrség szerint a négy férfi a vad elejtésének idejét és az ilyenkor használatos azonosítószámot nem regisztrálta a vadászati engedélyhez tartozó lőjegyzékben. A rendőrség kizártnak tartja, hogy önvédelemből ejtették el a medvét.

A rendőrök házkutatást tartottak egy Salgótarján melletti vadászházban. Itt megtalálták a kizsigerelt állatot és annak preparálásra előkészített bundáját is. A vadászok épp akkor tértek vissza egy olyan gímszarvassal, amely elejtésének helyét szintén nem jelölték meg, és az elejtés tényét sem regisztrálták. 

Magyarországon a barna medve védett állat és nem vadászható. Medvét utoljára a második világháborúban ejtettek el Magyarországon.