Fordulat Rezešová-ügyben: kizárták a szakértőt

2014.05.22. 17:35
Nem kezdik elölről a négy ember halálát okozó tragikus baleset tárgyalását, csak másodfokon helyrehozzák az első fokon elkövetett hibákat – döntött a Budapest Környéki Törvényszék. Az első hibát rögtön korrigálták is: kizárták az eljárásból az Eva Rezešová felkérésére dolgozó, sokat támadott műszaki szakértőt. A csütörtöki tárgyaláson kiderült az is, hogy a szlovák nő nem epilepsziás, és folyékonyan tud magyarul bocsánatot kérni.

Kizárják a Rezešová-perből a sokat támadott műszaki szakértőt, Melegh Gábort. Így a vádlott számára kedvező szakvéleményét nem fogják figyelembe venni, újat sem készíttetnek vele, másodfokon egyáltalán meg sem hallgatják. Így döntött a Budapest Környéki Törvényszéken Stubeczky Sarolta bíró tanácsa csütörtökön, a másodfokú per első érdemi tárgyalási napján.

A csütörtöki nap legnagyobb kérdése az volt, hogyan dönt a törvényszék Melegh Gáborról, illetve arról az ügyészi indítványról, amely az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését, és teljesen új eljárás lefolytatását kérte.

A szlovák milliomosnőt, aki 2012. augusztus 21-én, hajnalban az M3-as autópályán BMW-jével hátulról belerohant egy Fiat Puntóba, első fokon hat év fogházra ítélte a Gödöllői Járásbíróság több ember halálát okozó ittas vezetésért tavaly novemberben. A közúti veszélyeztetés vádja alól felmentették.

Az ügyész csütörtök délelőtt a hatályon kívül helyezésére vonatkozó indítványát azzal indokolta, hogy szerinte az elsőfokú ítélet tele volt hiányosságokkal és ellentmondásokkal. Az összes hiba forrásának, az első hibának nevezte, hogy a Gödöllői Járásbíróság elutasította a Melegh Gábor kizárását kérő indítványt.

Melegh igazságügyi műszaki szakértőként a védelem felkérésére adott szakvéleményt. Ebben szembement a többi, korábban egymással már konszenzusra jutó szakértő véleményeivel, és lényegében arra jutott, hogy Rezešová hibája nélkül is bekövetkezhetett a négy ember halálát okozó tragikus baleset.

A szakértő neve: Bárki

Meleghet, aki a saját területén az egyik legtekintélyesebb szakértő az országban, eredetileg mindkét oldal megpróbálta felkérni, de ő összeférhetetlenségre hivatkozva az áldozati hozzátartozókat elutasította, Rezešováék felkérésre viszont később igent mondott. Eljárását régóta vitatják az áldozatok rokonai, ügyvédjük nemrég etikai eljárást is kezdeményezett ellene a kamaránál.

Rezešová ügyvédje, Novák Péter csütörtökön jó két órán át beszélt a bíróságon. Meleghet védelmére azt hozta fel, hogy szerinte mindenki csak a szakértő személyét támadja, de a szakvéleményét senki. Feltette azt a kérdést is: ugyanilyen felháborodást okozott-e volna, ha a Melegh Rezešováékat utasítja el, és az áldozatok rokonainak felkérését fogadja el.

Novák, aki másodfokon teljes felmentésre utazik, azt javasolta a bírónak, rendeljen ki egy teljesen új műszaki szakértőt. Az ügyvéd, aki elég hatásos szónok, rájátszva a hallgatóság előérzetére, úgy tett, mintha mindjárt meg is nevezné név szerint azt a szakértőt, akinek a véleményét szívesen látná a bíróságon, de végül név helyett annyit mondott: legyen ez a szakértő Bárki.

Nem kezdik elölről

Stubeczky Sarolta, a tanács elnöke Novák szavait idézte, miután meghozta a döntést: Meleghet kizárja, és kirendel a névjegyzékből egy teljesen független, pártatlan műszaki szakértőt. „Ezt a szakértőt úgy hívják, hogy Bárki” – fogalmazott. A szakvéleményírásra június 20-ig ad a bíróság ennek az illetőnek határidőt, az új véleményt ezután kiküldik majd az első fokú eljárásban felvonult régi műszaki szakértőknek (Meleghet kivéve), és a másodfokú bíróság majd mindannyiukat meghallgatja újra.

A bíró úgy ítélte meg, hogy az ügyésznek nincs igaza, nem kell hatályon kívül helyezni az egész elsőfokú ítéletet, és újrakezdeni az egész ügyet, hanem a hibákat helyre lehet hozni másodfokon. A következő tárgyalási napot július 7-re írta ki.

A bíró központi érve Melegh kizárására az volt: "nem elég pártatlannak lenni, annak is kell látszani". Szerinte a szakértő nem azzal hibázott, hogy elutasította az áldozatok rokonainak felkérését, és a védelemét pedig elfogadta, hanem az elutasítás indoklásával volt a gond, az ugyanis nem volt igaz. A bíró szerint Meleghnek tudnia kellett, hogy nem merülne fel összeférhetetlenség, ha adna nekik szakvéleményt.

Rogán is görgette a lavinát

A bíró szerint az alapján a szakvélemény alapján, amit Melegh írt, a bíróságnak tuladjonképpen egyenesen fel kellett volna mentenie a vádlottat. Aszerint ugyanis ha csak 130-cal, a megengedett sebességgel ment volna Rezešová, akkor sem lehetett volna elkerülni a balesetet.

Stubeczky Sarolta hangsúlyozta: lehetséges, hogy Melegh tartalmilag teljesen jó szakvéleményt adott, de mégis megingott miatta az igazságszolgáltatás pártatlanságába vetett hit. A bíró szerint az emberek azt gondolhatták: vajon mennyi pénzt kaphatott Melegh a védelemtől, biztos többet ajánlottak neki, mint a sértettek tudtak volna.

A Melegh-ügy a bíró szerint tulajdonképpen lavinát indított el, mert a sajtó később azt is megírta, hogy Melegh közös könyvet írt korábban az elsőfokú ítéletet hozó bíróval, Fülöp Ágnessel. Pedig Fülöp – ahogy a bíró mondta – „az egyik legtisztességesebb bíró”.

Stubeczky még a Rogán-ügyet is felemlegette, azt az esetet, amikor Rogán Antal éppen azon a napon állt ki felháborodva sajtótájékoztatót tartani Rezešová Duna-parti luxuslakásban töltött házi őrizetéről, amikor az elsőfokú döntést megváltoztatva visszaküldte a bíróság Rezešovát börtönbe, előzetesbe. Ezen az ügyön decemberben még a Kúria elnöke is kiakadt, hiszen a laikusokban az a látszat alakult ki, hogy a politikusok bele tudnak szólni az ítélkezésbe. Most Stubeczky is nevetségesnek nevezte a feltételezést, hogy Rogánnak köze lett volna a döntéshez.

Jó hírek a kórházból

A másodfokú eljárás eredetileg május 5-én kezdődött volna, de akkor Rezešová betegsége miatt nem jelent meg, és nélküle nem lehetett megtartani a tárgyalást. A csütörtöki nap azzal kezdődött, hogy a bíró, miután kiköpette Rezešová új tolmácsával a rágóját, rögtön a vádlott egészségi állapotával kapcsolatos fejleményeket ismertette. Ahogy mondta, a betegség részletei a sajtóban már megjelentek, és Rezešová nem tiltakozott ez ellen, ezért nem volt ok a titkozásra.

Kiderült, hogy az állítólagos epilepsziás roham, amit a vádlott átélt, amikor a kórházból visszaszállították a börtönbe a vírusfertőzés után, abból állt, hogy öt percig jobbra fordulva, mozdulatlanul felfelé nézett, majd utólag nem emlékezett erre az epizódra. A védelem magánszakértője a beteg vizsgálata nélkül az epilepszia súlyos, akár halálos kockázatára figyelmeztette a bíróságot, erre a bíróság kirendelt újabb szakértőket, akik meglátogatták Rezešovát.

"Igen jó hírekkel" szolgáltak a bíró szerint ezek a szakértők. "Hál'Istennek nem epilepsziás roham volt" - fogalmazott a bíró. Pszichés problémák, vagy esetleg a cukorháztartás zavara állhat a háttérben, de ezek a bíróság szerint nem befolyásolják se a tárgyaláson való megjelenés képességét, se a börtöntűrő képességet. A jó tanáccsal is elláttal a vádlottat: egyen rendesen, és akkor nem lesz gyenge, ha pedig mégis gyengének érzi magát, szóljon bátran, akkor nem kell felállnia, ha beszélni akar.

Sírva kért elfogulatlan ítéletet

Rezešová csütörtökön fekete felsőben jelent meg a bíróságon, ami ugyan hangsúlyozta a soványságát, de nem tűnt soványabbnak vagy legyengültebbnek, mint az elsőfokú per alatt.

Az ülve beszélés kedvezményével nem élt, amikor az ebédszünet előtt szót kért a bíróságtól, állva kezdett bele mondandójába. Az eljárás során végig tolmács volt mellette, de most magyarul szólalt meg. Halkan beszélt, nehezen lehetett érteni. Azzal kezdte, hogy magyar származású, a tolmács segítségét csak azért kérte, mert sok volt a műszaki és jogi szó, nem akarta félreérteni.

Azt mondta: rettenetesen sajnálta a tragius balesetet, és mélyen együtt érez az áldozatok hozzátartozóival. Beszélt arról, hogy már két éve előzetes letartóztatásban van, és hogy ezt a gyerekei milyen rosszul viselik. Semmi sem lesz olyan, mint azelőtt, ez a dolog élete végéig fogja kísérni, mondta, és a hangja ekkor elcsuklott. Az arca, mivel háttal állt a hallgatóságnak, nem látszott, de úgy tűnt, hogy sír. Végül a törvényszéket arra kérte, hogy pártatlanul és elfogulatlanul ítélje meg az ügyét.