Már az EP-választás előtt átadhatják a Szabadság téri emlékművet

2014.05.22. 11:17

Gyakorlatilag kész van a Szabadság téri német megszállási emlékmű, már csak a két főalakot, Gábriel arkangyalt és a birodalmi sast kell helyére emelni - írja a Népszava. A hat hete a téren tüntetők szerint a két szobrot valószínűleg az "éj leple alatt" emelik majd a helyére, hogy elkerüljék a tiltakozókkal való konfrontációt.

A lap szerint kedden már a díszvilágítást szerelték a téren, a kivitelező cég munkásai pedig hamarosan levonulnak a munkaterületről. Az Index csütörtök délelőtti, helyszínen készült fotói alapján azonban még koránt sincs kész az alapzat, a fő oszlopok tetejéről például hiányzik a timpanon.

A Népszava szerint ugyanakkor a két szobor elhelyezése már a napokban megtörténhet, így még a vasárnapi EP-választás előtt átadhatják az emlékművet. A kérdés csak az, hogy ki fogja felavatni. A Népszava úgy tippel, hogy a vitatott szimbolikájú emlékművet nem Orbán Viktor fogja átadni, annak ellenére, hogy azt Dávid Katalin művészettörténésznek írt levelében megvédte

ez a műalkotás erkölcsi szempontból, gesztusrendszerének történelmi tartalmát tekintve pontos és makulátlan.

megszállási_emlékmű német_megszállási_emlékmű

Valószínűbb, hogy inkább átadja ezt a lehetőséget valaki másnak, például Semjén Zsoltnak, a KDNP elnökének, aki szintén védelmébe vette a szobrot.