A Jobbik is megszavazta azt a törvényt, ami miatt elítélhetik Kovács Bélát

2014.05.23. 18:08
Az MSZP, az LMP és a függetlenek nem. Csak a Jobbik és a Fidesz.

A Jobbik és a Fidesz megszavazta, az LMP, az MSZP és a függetlenek viszont nem szavazták meg tavaly a btk. azon módosítását, amely lehetővé tette, hogy Kovács Béla jobbikos EP-képviselőt idén feljelentse a kémelhárítás a Legfőbb Ügyészségnél azzal a gyanúval, hogy a politikus az EU ellen kémkedett Oroszországnak.

Idén januárig ugyanis nem volt olyan jogszabály, amely alapján eljárást kezdeményezhettek volna a jobbikos politikus ellen. A parlament csak tavaly ősszel tette a Btk.-ba az uniós intézmények elleni kémkedést, a törvényt a Jobbik is megszavazta - ellentétben a többi ellenzéki párttal.

A btk.-t akkor az alábbival egészítették ki:

Kémkedés az Európai Unió intézményei ellen 

 261/A. § A 261. § szerint büntetendő, aki az Európai Unión kívüli harmadik állam részére az 

Európai Parlament, az Európai Bizottság vagy az Európai Unió Tanácsa ellen hírszerző 

tevékenységet folytat.

De bekerült a törvénybe ez a mondat is: 

 Aki hitelt érdemlő tudomást szerez arról, hogy alkotmányos rend erőszakos 

megváltoztatása, alkotmányos rend elleni szervezkedés, lázadás, rombolás, hazaárulás, 

hűtlenség, az ellenség támogatása, kémkedés, szövetséges fegyveres erő ellen elkövetett 

kémkedés, kémkedés az Európai Unió intézményei ellen készül, vagy még le nem leplezett 

ilyen bűncselekményt követtek el, és erről a hatóságnak vagy az állam illetékes szervének, 

mihelyt teheti, nem tesz feljelentést, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel 

büntetendő.

Igaz, ahogy arról korábban a hvg.hu már írt, a módosítás ellen akkor éppen egy jobbikos politikus szólalt fel. Gyüre Csaba akkor azt mondta: vitatkozhatnának róla, hogy „megfelelő és célszerű-e” beemelni a Btk.-ba az uniós intézmények elleni hírszerzés büntetését. A képviselő szerint ezzel egy alapvető jogelvet sértenek meg, hiszen elvileg olyan bűncselekményt is büntetni rendel a törvény, amit nem magyar állampolgár, nem Magyarország területén követ el. Gyüre szerint felmerül az is, hogy ha minden tagállam bevezeti, akkor ugyanazért a tettért több ország is megindíthatja párhuzamosan a büntetőeljárást. 

A kémbotrány kirobbanása után a jobbikos Mirkóczki Ádám azt mondta: ha igazak is lennének a vádak és Kovács Béla tényleg kémkedett volna az Európai Unió ellen, az sem számítana hazaárulásnak.

A Népszabadság pénteken azt írta, Kovács Bélát nem klasszikus hírszerzéssel, hanem bomlasztással gyanúsítják. Ez azt jelent, hogy nem minősített adatokat adott át az oroszoknak, hanem az ő megbízásukból bomlasztott. Erre utalhattak azok, akik a parlament nemzetbiztonsági bizottsági ülése után azt mondták, hogy kémkedni nem csak úgy lehet, hogy valaki titkos adatokat ad át egy idegen államnak.