Habony 183 nm-es hajléka nem szociális bérlakás

2014.05.23. 10:12

Nem szociális bérlakás, hanem az önkormányzati rendelet szerinti legmagasabb piaci bérleti díjért bérbe vett ingatlan a Szerb utca 9., I. emelet 1. szám alatti lakás, állítja az V. kerületi önkormányzat.

A Rogán Antal vezette önkormányzat azért adott ki közleményt a nemrég helyreállított műemlék bérház lakásával kapcsolatban, mert a Magyar Narancs megírta, hogy – bár neve nem szerepel a bérlők listáján – évek óta ott lakik Habony Árpád, a miniszterelnök tanácsadója. A lakással kapcsolatban az is elhangzott, hogy a közismerten drága autókat használó Habony szociális bérlakásként kapta meg az ingatlant.

szerb
Fotó: Google Maps

A lap szerint a házban több önkormányzati vezető is lakáshoz jutott. Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerületi önkormányzat vagyonkezelőjének vezetője meg is vásárolhatta az egyik lakást az épületben.

„A Szerb utca 9. huszonkét albérletéből mindössze kettőben lakik olyan bérlő, akinek az önkormányzattal munkajogi viszonya van. Mindketten piaci bérleti díjat fizetnek” - írta a kerület, a közlemény azonban nem tér ki arra, hogy az I/1-es lakásban ki a valódi bérlő.

Belváros Önkormányzata szerint az elmúlt években - a lakók kérése alapján, a költségelvű lakásokban és szociális lakásokban élők kivételével, akiket a jogszabály kizár - minden jogosult bérlőnek felajánlotta a lehetőséget, hogy megvegye lakását, a jogszabályokban foglaltak által meghatározott módon. Erre tavaly óta a műemlék lakásokban élőknek is lehetőségük van.

2007 óta több mint 250 bérlő élt a lehetőséggel, hogy megvásárolja lakását, és a vevők több mint 50 százaléka élt a részletfizetés lehetőségével, de közülük sokan jóval a lejárati idő letelte előtt végtörlesztettek.