Az ÁSZ buktathatja le a kamupártokat

2014.05.23. 15:45

Kezdeményezte a kispártok ellenőrzését az Állami Számvevőszéknél az Együtt-PM. Szigetvári Viktor a Twitteren tette közzé az ÁSZ elnökének címzett levelet. A törvények szerint az ÁSZ ugyanis csak azokat a pártokat ellenőrzi hivatalból, akik mandátumot szereztek a választáson, a parlamentbe be nem jutó pártokat csak akkor nézik át, ha ezt kéri egy másik párt.

Nagyon megérte, nagyon könnyű volt

Az új választási rendszerben az áprilisi választásokon nagyon megérte pártként elindulni: több százmillió forintos támogatást lehetett szerezni az országos lista állításával, de ha valaki egyéni jelöltként indult, akkor is járt neki egymillió forint. Ehhez ötszáz aláírást kellett szerezni, amit a sajtóhírek szerint a törpepártok adtak-vettek egymás közt, a rendőrség is nyomozásokat indított. A kispártok választási eredményéről (amely ugyancsak gyanúra adott alapot) itt olvashat bővebben.

A csalások leleplezésében segítséget nyújthatott volna a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság. A NAIH szerint az emberek nem tudhatják meg, hogy hány párt ajánlóívein szerepel az aláírásuk (így lehetne lebuktatni a másolt ajánlóíveket), mert ez túl sok munkát jelentett volna a választási irodáknak. A Társaság a Szabadságjogokért pert indított ugyanezekért az adatokért és első fokon két perben a bíróság nekik adott igazat, a Fővárosi Törvényszék kimondta, hogy az embereknek joga van megtudni, hogy hány párt ajánlóívein szerepel az aláírásuk.