Így állnak most a pártok a közvéleménykutatóknál

2014.05.23. 19:09

Az európai parlamenti választások előtt mind az öt közvélemény-kutató cég közölt várható listás eredményeket, amelyek alapján három dolog jelenthető ki, írja elemzésében a Nézőpont Intézet által létrehozott Kozvelemenykutatok.hu portál.

  • Elsőként az, hogy a kormánypártok meggyőző fölénnyel nyerik majd a választást, egyedül csak győzelmük mértéke lehet kérdéses.
  • Másodsorban az, hogy a második helyért nagy csata várható a Jobbik és az MSZP között, a két párt hibahatáron belül van mindegyik cég mérései között.
  • Végül pedig az is kérdése az EP-választásoknak, hogy a három kis párt közül melyiknek sikerül átlépnie az 5 százalékos bejutási küszöböt.

Mandátumarányokra átszámítva ez azt jelenti, hogy a Fidesz 11, vagy annál több hellyel fog rendelkezni az EP-ben. Abban az esetben, ha egyik kis párt sem éri el az 5 százalékot, akkor akár még 14 mandátumot is szerezhetnek a kormánypártok. A Jobbik és az MSZP is 3-4 mandátumra számíthat. A kis pártok közül mindegyiknek van esélye mandátum megszerzésére, de az is elképzelhető, hogy végül egyikük sem éri el az ehhez szükséges szavazatarányt.

A közvélemény-kutató cégek többsége egyetért abban, hogy a választási részvétel jelentős szerepet játszik majd a végeredmény kialakulásában, valamint konszenzus van közöttük abban is, hogy jóval az országgyűlési választások szintje alatt lesz a szavazói aktivitás, és ennek mértéke is érdemben befolyásolhatja az eredményeket.