Ezek lesznek az új minisztériumok

2014.05.26. 16:03 Módosítva: 2014.05.26. 18:44

Elfogadta az Országgyűlés a harmadik Orbán-kormány minisztériumairól szóló törvényjavaslatot. Június 6-tól a következők lesznek a minisztériumok:

  • Miniszterelnökség
  • Belügyminisztérium
  • Igazságügyi Minisztérium
  • Nemzetgazdasági Minisztérium
  • Külgazdasági és Külügyminisztérium
  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
  • Emberi Erőforrások Minisztériuma
  • Honvédelmi Minisztérium
  • Földművelésügyi Minisztérium

Az egyéni képviselői indítványként Orbán Viktor és Semjén Zsolt által beterjesztett  javaslatot 119 igen, 56 nem és egy tartózkodás mellett fogadta el a Ház. A minisztériumi struktúra nem változik meg alapjaiban, de több fontos változás lesz.

A Miniszterelnökség önálló tárcává válik. Fő feladata a kormányzati koordináció lesz. Nagy valószínűséggel Lázár János vezeti majd. A külügyből ide kerül át az európai uniós államtitkárság.

Megszűnik a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, az igazságügy önálló tárcát kap. Az eddigi vidékfejlesztési tárca elsősorban a földügyekkel foglalkozik. A külföldiek földvásárlási moratóriumának lejárta után Brüsszellel komoly harcok várhatók ezen a területen. A vidékfejlesztés ügye várhatóan a Miniszterelnökséghez kerül át. A Külügyminisztérium új neve arra utal, hogy a diplomáciai feladatok mellett a gazdasági kapcsolatok élénkítése is fontos szerepet kap.

Már korábban megjelent, hogy Navracsics Tibor lép a távozó Martonyi János külügyminiszter helyére. Elképzelhető, hogy egy idő után ezen a poszton változás lesz, ha Navracsics lesz hazánk uniós biztosa. Az NFM-et vezető Németh Lászlóné biztosan távozik, de utódja még nem ismert.

A parlamentben az MSZP-s Bárándy Gergely amiatt bírálta a törvényjavaslatot, hogy abból nem derül ki a miniszterek hatásköre és illetékessége. Ezt majd csak a törvény hatálybalépésével egy napon életbe lépő rendelet részletezi. Bárándy szerint ezzel elvonják az Országgyűléstől az érdemi vita lehetőségét, és a köztársasági elnök majd úgy nevezi ki a minisztereket, hogy nem fogja tudni, mi lesz a dolguk.

A javaslat valóban szakít a korábbi gyakorlattal, amikor ez a törvényjavaslat határozta meg a minisztériumok feladat- és hatáskörét is. Az indoklás szerint az alaptörvény tiszteletben tartja a kormány szervezetalakítási szabadságát, ezért a kormányra bízza a minisztériumok közötti feladat- és hatásköri megosztást. Most ráadásul a minisztériumokat nem szüntetik meg és nem alakítják át, a hatásköröket az új miniszterek jogutódlással veszik át. Az eddigiektől eltérő feladatokat fogják a rendeletben szabályozni.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője egyenesen alaptörvény-ellenesnek nevezte a javaslatot. Az alaptörvény szerint ugyanis tárca nélküli minisztereket ki lehet nevezni, ám az ő hatáskörüket rendeletben kell rendezni. Ebből következik Schiffer szerint, hogy a nem tárca nélküli miniszterek esetén a hatáskörökről törvény kell. Schiffer szerint Orbán Viktor nem véletlenül vállalja be az alaptörvény-ellenességet:

Hagyja, hogy a levegőben lógjon, hogy kinek mi a hatásköre, így a lobbiérdekeknek megfelelően lehet majd a hatásköröket terelgetni a Fideszen belüli széljárásoknak megfelelően.