Mesterházy frakcióvezető maradna

2014.05.26. 21:21

Július közepére lehet új elnöksége az MSZP-nek, ha a választmány elfogadja a mostani vezetők lemondását, mondta Mesterházy Attila hétfőn az ATV-n, az Egyenes beszéd című műsorban. Az MTI összefoglalója szerint Mesterházy arról beszélt, hogy ha a választmány elfogadja a lemondást, akkor 45 napos tisztújítás kezdődik, ezért komolyan mérlegelni kell a vezetőváltást.

Az elnök megint elismerte pártja vereségét: 

Hogy őszinte legyek, nem vertük meg a Fideszt.

Az MSZP vasárnapi leszereplését azzal magyarázta, hogy április 6-i után a szavazóik "nagyon csalódottak voltak", és nem érezték a mostani esemény súlyát.

De egyébként nagyon homályosan fogalmazott saját ambícióiról, Kálmán Olga a feszült hangulatú beszélgetés során nem sokat tudott belőle kihúzni. A választmányi ülésre mutogatva azt sem árulta el, hogy elnök akar-e maradni, viszont azt leszögezte, hogy szeretne az MSZP jövőéért dolgozni hiszen a párt

számomra olyan, mint egy második család

Ahogy megírtuk: ha akarta volna, Mesterházy meggyorsíthatta volna a megújulási folyamatot. Ha ugyanis már vasárnap lemond, akkor elég lenne csak egy elnököt választani, és ezt viszonylag gyorsan le lehetne zavarni.

Mesterházy az Egyenes beszédben már el is kezdte menteni a menthetőt: kijelentette, hogy a parlamenti frakcióvezetői posztjáról nem akar lemondani, mert "az egy másik terepe a politizálásnak". Kálmán Olga kérdésére persze tagadta, hogy ezzel meg akarná őrizni a hatalmát, mert a frakció politikája a párt döntéshozó szerveinek alárendelve működik.

Az MSZP frakciójában Mesterházy szövetségesei vannak többségben, így ott elvileg akkor is meg tudja tartani a hatalmát, ha a választmány nem szavaz neki bizalmat. Kérdés azonban, hogy az MSZP-ben engedik-e kenyértörésig fajulni a helyzetet.

Az ATV-ben Mesterházy arról is beszélt: a választmányi ülésen mérlegelniük kell azt is, hogy milyen ütemben, és hogyan hajtják végre az esetleges újításokat a pártban, és erről élénk politikai vitára számít.