A DK egyszerűen egy jobb MSZP

HUS 2784
2014.05.26. 15:58 Módosítva: 2014.05.26. 16:40
A május 25-i EP-választás teljesen átrendezte az erőviszonyokat a baloldalon, de korai még temetni az MSZP-t. Azt a szocialista pártot azonban, amelyet az elmúlt két évtizedben megszokhattunk, már nem nagyon fogjuk viszontlátni. Véget ér az erőpozícióból való politizálás, újfajta stílusú együttműködésre van szükség a baloldali pártok között. A választás éjszakáján és másnapján beszélgettünk MSZP-s, Együtt-PM-es és DK-s politikusokkal.

Harapófogóban a szocialisták

Május 25-én két évtizedes rend dőlt meg a magyar politikában, és úgy tűnik, nem sokan sírnak miatta. Az MSZP 1994-től tíz éven át minden egyes választáson a legtöbb listás szavazatot kapta, és ami fontosabb, húsz éven keresztül, egészen 2014. május 25-ig a szocialisták uralták a baloldalt. Így Mesterházy Attila fő célja sem lehetett más, mint bizonyítani, hogy pártja elsőségét a 2010-es bukás után sem veszélyezteti senki.

2013. nyár végére ez sikerült. De ennek már nincs sok jelentősége, hiszen minden kezdődik elölről. Pár napja azt írtuk, ha az EP-választáson az MSZP harmadik helye mellé még két Együtt-PM-es vagy két DK-s mandátum is párosul, a baloldal vezetéséért folytatott verseny is kinyílhat. Pontosan így lett – ráadásul az Együtt-PM-nek egy mandátum is elegendő volt ahhoz, hogy ott loholjon az MSZP nyakában.

A modernizációs baloldal irányából az Együtt-PM, a balosabb irányból pedig a DK szakított ki a szocialisták táborából egy komoly részt.

– értékelte a választási adatokat az egyik szövetséges párt politikusa. De nemcsak az ideológiai dimenzióban került harapófogóba az MSZP, hanem az előbbitől nem függetlenül földrajzilag is: az Együtt-PM a nagyvárosokban, a DK pedig a városokon kívül a kistelepüléseken is megerősödött a szocialisták kárára. A Demokratikus Koalícióban hétfőn már ki is elemezték az eredményeket, melyekből világosan látszik, hogy a kisebb lélekszámú településeken is 7% körül tudtak teljesíteni.

Így néz ki a baloldal az újrafelosztás után

MSZP: 10,92%, 252 ezer szavazat

DK: 9,76%, 225 ezer szavazat

Együtt-PM: 7,22%, 167 ezer szavazat

Összesen: 27,9%, 644 ezer szavazat

Az egyes pártok szavazóinak aránya az összbaloldali táborban:

MSZP: 39%, DK: 35%, Együtt-PM: 26%

 Átszavaztak, ahogy régen az SZDSZ-re

A magyar népnek tényleg Orbán, Gyurcsány meg a Jobbik kell? Én ezt nem hiszem el!

– vasárnap este a Jókai utcában több MSZP-s politikus először nem is akart hinni a beérkező részeredményeknek. Volt, aki a végeredményről is azt gondolta, a számok egyszerűen nem tükrözhetik a választók valódi akaratát.

Az egyik szocialista egyenesen arra panaszkodott, több régi szavazójuktól is úgy hallotta, hogy bár 1990 óta az MSZP-re szavaznak, de most nem akarták, hogy Gyurcsányék elbukják az EP-mandátumot:

A mieink átszavaztak a DK-ra, ahogy 2006-ban az SZDSZ-re.

Vagyis forrásunk szerint a most Gyurcsányt támogatókat ettől még szocialista szavazónak kell tekinteni. Akárhogy is legyen, abban az összes általunk megkérdezett politikus egyetértett, hogy a DK új szavazói az MSZP-től vándoroltak át. És többnyire abban is, hogy ott is fognak maradni. Az Együtt-PM egyik vezetője egyenesen úgy fogalmazott,

A DK egy jobb MSZP. Lelkesítőbb, dinamikusabb.

Az MSZP ráadásul mintha nem is akart volna lelkesíteni. Se Szanyi Tibor, se Mesterházy Attila nem adta az arcát a plakátokhoz – mondjuk óriásplakátok pénz nélkül egyébként nem is nagyon lehettek. Kreativitás híján pedig hiányzott az az üzenet is, hogy miért is szavazzon valaki a szocialistákra a DK és az Együtt-PM helyett. Se a Jobbikkal való riogatás nem vált központi üzenetté, se az, hogy a kicsikre leadott szavazat elveszik, vagy hogy az csupán a baloldal szétesettségét segít fenntartani.

A teleportáló nagypapa

Az 1-es lista a szocialista

A szövetségesek kampánystratégái azon is csóválták a fejüket, hogy az MSZP-s plakátokon és videóban egy valódi szocialista aktivista és családja szerepelt – miközben

alapszabály, hogy a választók nem saját magukat akarják a hirdetésekben viszontlátni, hanem egy náluk jobb, szebb, idealizáltabb figurát. Vagy egy hiteles, karizmatikus vezetőt.

Az MSZP-nek még nincs vége

Sem a DK-ban, sem az Együtt-PM-ben nem gondolják azt, hogy a szocialista párt története belátható időn belül véget érhetne. De a Mesterházy-éra MSZP-jének, annak a politikai stílusnak, ahogyan a két kisebb baloldali pártot erőből vagy taktikai húzásokkal lenyomta, igen.

Annak van vége, amilyen pozícióból az elmúlt két és fél évben politizáltak. Vége az erőpozíciónak, vége a „bevittünk titeket a hátunkon, gecik!″-szerepnek

– mondta az egyik szövetséges párt politikusa az Indexnek. Szerinte az a stratégia, ami hajlandó volt az MSZP szervezeti érdekét, pozíciószerzését akár még az áprilisi jobb eredmény elé is helyezni, kudarcot vallott. A DK és az Együtt-PM számára ugyanakkor komoly nehézséget jelent a továbbiakban, hogy hiába közelítette meg támogatottságuk a szocialistákét, a parlamenti erőviszonyokon egyelőre nem tudnak változtatni.

Az MSZP pozíciói pénzben, státuszban, parlamenti helyekben megmaradtak. A januári tárgyalásokat valóban ügyesen csinálták, abból fognak most továbbélni.

– mondta az Együtt-PM egyik politikusa, aki nem számol azzal egyelőre, hogy lesz frakciójuk, de annak nem látja jogi akadályát, hogy egy ötödik csatlakozó esetén ez megtörténjen. A DK-ban némileg erősebben reménykednek benne, hogy akár az MSZP, akár Bajnai pártszövetségének széthullásával megszerezhetik azt az ötödik képviselőt, aki frakcióhoz segítheti őket. Abban a szocialisták baloldali riválisai szintén egyetértenek, hogy

 az MSZP stabilizálásának, életben maradásának a kulcsa a parlamenti frakció lehet. 

Egyelőre ugyanis az LMP-n kívül a baloldalon kizárólag a szocialisták rendelkeznek képviselőcsoporttal, az azzal járó anyagi és egyéb lehetőségekkel: Orbán Viktor parlamenti felszólalásaira Schiffer András és Mesterházy Attila tud reagálni, és ennyi. Ráadásul az MSZP frakciójában Mesterházy szövetségesei vannak többségben, így ha a pártelnökségről esetleg le is váltják, a képviselőcsoport feletti irányítását még akkor is meg tudja tartani.