A készenléti rendőrökkel is lehet trollkodni

2014.05.27. 14:24

Elveszítette az Index ellen indított pert a Készenléti Rendőrség, amiben azt kifogásolták, hogy  illusztrációinkon „unortodox módon” takartuk ki a rendőrök arcát. A rendőrök új, bordó sapkájáról szóló cikkünkben a rendőrök arcának kitakarásáról szóló abszurd szabályozás ellen tiltakozva nem kikockáztuk, hanem trollfejekkel takartuk el az arcokat.

9588 KR udvaran copy
Fotó: ORFK

A Készenléti Rendőrség a jó hírnév és becsület megsértése miatt 500 ezer forintot kért. Az Index a véleménynyilvánítás szabadságára hivatkozott, a Fővárosi Törvényszék az Index érvelését maximálisan elfogadta, így elutasította a rendőrség keresetét.

A rendőrség néhány hálálkodó állampolgári levelet is becsatolt a perben, ezekkel akarta bizonyítani azt a pozitív képet, ami a rendőrségről az emberekben él, és amit az Index montázsai lerombolnak.

Az ítéletet kedden hozta meg a bíróság, a szóbeli ismertetés szerint az Index a rendőrök arcának kitakarása körüli jogi anomáliára akarta felhívni a figyelmet, ezt a véleményt pedig karikatúra formájában is ki lehet nyilvánítani. A szerkesztett fényképekkel nem a Készenléti Rendőrség megsértése volt a cél, ezt az Index képaláírással is jelezte.

Az Index a jogszabályoknak megfelelően takarta ki a rendőrök arcát, a kitakarás módjával csak a véleményének adott hangot. Az Index arra is hivatkozott a perben, hogy a rendőrség közintézmény, egyfajta közszereplő, és ezért az erőteljesebb véleményeket is tűrni köteles. A Fővárosi Törvényszék elutasította a Készenléti Rendőrség keresetét.