Az MSZP-s fellegvárból megküldték a selyemzsinórt Mesterházynak

2014.05.27. 14:57
Teljesítmény nélkül senki se lehessen vezető az MSZP-ben, a teljesítmény mércéjének pedig a választási eredményeket kell tekinteni. Ezt üzente az MSZP országos vezetésének a párt XIII. kerületi alapszervezete, amely már a csúfos EP-választás előtt kemény hangú állásfoglalásban fogalmazta meg véleményét Mesterházy Attila elnökségéről.

Az Index információi szerint csütörtökön összeül az MSZP budapesti párttanácsa, ahol az EP-választáson elért, megszégyenítően gyenge eredmény lesz a fő téma. A fővárosi szocialisták két nappal a párt országos választmányának ülése előtt megadhatják az alaphangot a pártvezetés sorsát érintő vitákhoz.

Vasárnap – miután kiderült, hogy az MSZP-nek sikerült alulmúlnia még a parlamenti választás rossz eredményét is, és sok választókerületben a DK vagy az Együtt-PM mögött végzett – Mesterházy Attila a pártelnökség nevében felajánlotta lemondását. A pártvezetés azonban minden bizonnyal nem fogja megúszni ennyivel. A következő napok párteseményein elszabadulhatnak az indulatok.

A XIII. kerületi szocialisták már az EP-választás előtt részletes állásfoglalásban összegezték, mit gondolnak a jelenlegi pártelnök által kialakított vezetési struktúráról.

A hosszabb ideje szocialista fellegvárnak tekinthető kerületben kerek perec leszögezték: a jelenlegi vezetés nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, semmiben sem volt sikeresebb elődjeinél. Mesterházy Attila generációváltó fiatalként vette át az MSZP irányítását, de egyáltalán nem tudta megszólítani a fiatalokat.

Borszéki Gyula, a XIII. kerületi szervezet elnöke az Indexnek azt mondta, a belső nyilvánosságnak szánták az állásfoglalást, ezért nem hozták nyilvánosságra.

Információink szerint azonban a kétoldalas dokumentumban felrótták, hogy a pártvezetésnek semmilyen mondanivalója sem volt az országgyűlési kampányban, ezért a tennivalók elodázásába menekült, a bukás után pedig önkritikátlanul folytatta a ténykedését. Az állásfoglalás szerint a Mesterházy-érában az elnökhöz való lojalitás és belső alkudozás lett a fő szervezőerő. Ehelyett azonban a teljesítményelv alkalmazására van szükség, a teljesítményt pedig a választásokon elért eredményekben kellene mérni.

A XIII. kerületi szervezet azt követeli, hogy a párt ne tétovázzon, hanem most nézzen szembe ezekkel a problémákkal.

Úgy tudjuk, hogy a XIII. kerületiek problémafelsorolása mellett a többi kerületben azt is sürgetik, hogy a pártvezetés számoljon el a kampányköltésekkel. Az alsóbb szinteken azt kifogásolják, hogy a helyi pártszervezetek már hónapok óta nem kapják meg az ellátmányukat, még az irodák villanyszámláit is saját erőből kell fizetni, miközben úgy tűnik, hogy a pártnak van pénze tanulmány- és reprezentációs utak költségeit, valamint számos tanácsadó megbízását finanszírozni.