A Tűzoltó utcai klinikának sem ad a Gyermekrák Alapítvány

2014.05.28. 11:27

Még tavaly novemberben kért támogatást az országban a legtöbb daganatos kisgyereket kezelő Tűzoltó utcai klinika a Gyermekrák Alapítványtól egy nagyszabású felújításhoz, amelynek során nappali osztályt alakítanának ki a rákos gyerekeknek, ám az alapítvány hosszas gondolkodás után megtagadta a segítséget a kórháztól.

„Nem adtunk meg pontos összeget a kérésünkben, adhattak volna egymilliót és százmilliót is, ha jól tudom, annyi is van a számlájukon” – mondta az Indexnek dr. Szabó András, a Tűzoltó utcai klinika vezetője, arra utalva, hogy az alapítvány számláján körülbelül 800 millió forint áll felhasználatlanul. „2005 óta egyébként semmiféle támogatást nem kaptunk az alapítványtól” – tette hozzá. Szabó információi szerint a Heim Pál Gyermekkórházban kiépített hasonló nappali osztályhoz hozzájárult az alapítvány, ám ott csak sokkal kevesebb beteget tudnak ellátni. 

A novemberi segítség kérés után az alapítvány elnöke, Balogh István azt mondta, majd januárban dönt a kuratórium a támogatásokról, később pedig azt mondta, csak márciusban kerül sor a döntésre. Végül május közepén kapott egy levelet a klinika az alapítványtól, amelyben arról tájékoztatták a vezetőséget, hogy a kuratórium nem támogatja a kórház kérését. Korábban egyébként az ügyészség megállapította, hogy Balogh – törvénytelenül – saját maga döntött az alapítvány pénzügyeiről, a kuratórium csak utólag hagyta jóvá ezeket a döntéseket.

A Gyermekrák Alapítvány nem csak a Tűzoltó utcai klinika kérését utasította vissza. Kriván Gergely, az országos gyermekonkológiai hálózat elnöke néhány hete nyílt levélben fordult az alapítvány kuratóriumához, hogy végre vegyék meg azt az életmentő orvosi műszert, amit hónapokkal ezelőtt kért tőlük az ESZSZK Szent László kórház, ám Balogh drágállotta az eszközt. Az alapítvány a mai napig nem válaszolt a kérésre, a műszert egy cég vette meg a levél megjelenése után. Balogh korábban az Indexnek azt állította, sosem fordult még elő, hogy egy kórház kérését visszautasították volna.