A véleménynyilvánítás szabadságát veszélyezteti a kommentszabályozás

2014.05.29. 18:57

Az Alkotmánybíróság május 27-i döntése szerint egy blogposzt alatt megjelenő kommentekért a blog szerkesztője jogi felelősséggel tartozik. A Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) szerint az Ab egy alkotmányellenes ítéletet erősített meg ezzel a döntéssel; a törvény korlátozza a véleménynyilvánítás szabadságát.

A komment szerzője sok esetben nem ismert, illetve polgári perben nem kideríthető, többek között ezért kerülnek célkeresztbe a könnyen és jól perelhető szolgáltatók. Az egész kérdéskör életszerű, a személyiségi jogok védelmét és a véleménynyilvánítás szabadságát egyként szolgáló megoldásához arra lenne szükség, hogy a felelős kergetése helyett a névtelen kommenteket a helyükön kezelje a jog.

– olvasható a témával foglalkozó blogbejegyzésben.

Az MTE szerint az is probléma, hogy az Ab ugyanúgy kezel egy, százezer másik hozzászólás között megjelenő kommentet, mint egy nagy példányszámú napilapban megjelenő közlést. Ez, mint írják, nem célraevzető, ráadásul a megalapozottan kifogásolt kommenteket a tartalomszolgáltatók jogi fenyegetettség nélkül is eltávolítják. A probléma a korábbi gyakorlattal is kezelhető volt.

A mostani döntés viszont egy kalap alá veszi a szerkesztett tartalmat a felhasználói kommentekkel.

A most helyben hagyott ítélet alapján az valószínűsíthető, hogy a magánblog gazdája – ha azonosítható – éppúgy felelős a nála megjelenő kommentekért, mint egy portál. Azonban az már  portálok esetében is alapvető probléma, hogy a komment-tartalmakat a kommentelők, és nem a tartalomszolgáltatók, közösségi platform-szolgáltatók, vagy éppen bloggerek szolgáltatják.

– írja az MTE blogja.

Az ügyben az Emberi Jogok Európai Bírósága fog dönteni; az ügyet tárgyalják, a döntés még idén megszülethet.