Kunhalmi Ágnes lehet a fővárosi pártelnök

2014.05.29. 15:59 Módosítva: 2014.05.29. 16:05
Újoncra bíznák a forrongó fővárost, ahol éppen pár napja vesztették el a főpolgármester-jelölés jogát. Molnár Zsolt május közepén mondott le a budapesti MSZP-elnökségről.

A budapesti MSZP csütörtök esti párttanácsának ülésén Kunhalmi Ágnes kerülhet a fővárosi szervezet élére – értesült az Index. Az ülés fő programpontja Mesterházy Attila pártelnök megbuktatása lett volna, ő azonban már délben lemondott.

Kunhalmi Ágnes
Kunhalmi Ágnes
Fotó: Bődey János

Horváth Csaba nem vállalta

A fővárosi szocialistákat vezető Molnár Zsolt május 15-én az ATV-ben élő adásban jelentette be, hogy az őt érő támadások, vagyis a szkinhedügy és a Rogán-féle ingatlanügy eltussolásának vádja miatt távozik posztjáról. Ezután a budapesti MSZP-t egy háromfős vezetés – Horváth Csaba, Alexa György és Trippon Norbert – vette kézbe, miután Horváthot hiába győzködték többen is, hogy vállalja el a feladatot (Horváth Csaba 2010 és 2012 között már volt budapesti MSZP-elnök).

Május 25-én Budapesten az MSZP-t az Együtt-PM és a Demokratikus Koalíció is megelőzte, a fővárosi pártszervezet több forrásunk szerint is pocsék állapotban van, a tagság forrong. A helyi szervezetek is sorra fogalmazták meg panaszaikat. Vasárnap után a kérdés így egyszerűsödött le: a harag csupán az országos vezetést sodorja el, vagy a budapestit is? Már csak ezért is kockázatos lépés lett volna, ha éppen a Molnár Zsolttal már tíz éve párban mozgó, Mesterházy Attilát pedig alelnökeként végig támogató Horváth Csaba került volna a szervezet élére. 

Információink szerint áthidaló megoldásként egy olyan elképzelés is felmerült, hogy a budapesti szervezet elnök nélkül marad, és Horváth Csabával az élén egy ideiglenes Budapesti Választási Bizottság viszi őszig az ügyeket. Úgy tűnik, végül a választás Kunhalmi Ágnesre, a párt egyik új és népszerű arcára esett.

Elvesztették a jelölés jogát

A fővárosi szocialisták vezetői a május 25-i összeomlás után látványosan „kiugrottak″ Mesterházy Attila mögül: Horváth Csaba szerda este az ATV-ben már egyenesen a pártelnök lemondását szorgalmazta.

Csaba a meggyengült pozícióból próbál most úgy kimászni, hogy Attilára irányítja a haragot. Kicsit úgy tesz, mintha nem vette volna észre, hogy már nem főpolgármester-jelöltünk.

– kommentálta Horváth irányváltását a távozó pártelnök egyik megmaradt híve. Úgy tudjuk, április 6. után Molnár Zsolt és maga Mesterházy is győzködte (sikertelenül) Tóth József angyalföldi polgármestert, hogy vállalja el a főpolgármester-jelöltséget, ugyanis az Együtt-PM, majd a DK is megüzente: semmiképpen sem támogatják Horváth jelöltségét. 

Az EP-választás azonban felülírt minden olyan forgatókönyvet, ami elsősorban a párton belül kereste volna Tarlós István őszi kihívóját. Az MSZP elnökségének egyik tagja szerint ebbe bele kell nyugodniuk:

Eddig arra hivatkoztunk, hogy mi vagyunk a legnagyobb ellenzéki párt. Mivel elvesztettük Budapestet, ezzel a jelölési jogunk is oda.