Lázár visszafizette a kétmilliót

2014.05.29. 12:28

Lázár János már visszafizette a kétmillió forintos utazási költségtérítését - mondta Giró-Szász András kormányszóvivő sajtótájékoztatón csütörtökön. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár a miniszterelnök megbízásából utazott, és az ország érdekében történtek a találkozók.

Giró-Szász szerint ezeknek a találkozóknak az a sajátosságuk, hogy nem tartozik a nyilvánosságra, hogy kikkel és milyen formában találkozott Lázár János.

Az Origo keddi cikke szerint az államtitkár és egy munkatársa közel kétmillió forintot költött három utazásra, hét nap alatt. Szállásra egy 2012. november végi háromnapos angliai utazáson 920 ezer forint volt Lázárék szállásköltsége, egy tavaly márciusi kétnapos svájci úton 469 ezer forintba, egy tavaly júliusi, szintén kétnapos olaszországi úton pedig 582 ezer forintba került a szállás.

Az Origo szerint ehhez hasonló nagyságú szállásköltségek nem szerepeltek más hivatali vezetőknél, pedig többen közülük Lázárral azonos tisztséget viseltek. Azt nem tudni, hogy a ki kísérte el külföldi útjain Lázár Jánost, csak annyit, hogy az utazásokon minden esetben „közszolgálati alkalmazottak“ vettek részt.

Az Origo még tavaly perelte be a Miniszterelnökséget, mert nem adott részletes tájékoztatást Lázár János több külföldi útjáról és arról sem, hogy a miniszterelnökség vezetői 2012-ben és 2013-ban mennyit költöttek külföldi utazásaira.

A cikk megjelenése után Lázár János közleményben jelentette be, hogy lemond a számára „törvényben biztosított utazási költségtérítésről”. Az államtitkár szerint az elmúlt két évben a legkevesebbet utazó kormánytagok közé tartozott, mindazonáltal kijelentette, hogy visszafizeti a költségvetésbe azt a kétmillió forintot.

Az ügyről írt véleménycikkünket itt olvashatja.