Leállhat a tűcsere a Józsefvárosban, ellenőrizhetetlen lesz a HIV/AIDS-veszély

2014.05.29. 10:51 Módosítva: 2014.05.29. 11:32

Az anyagi ellehetetlenülés miatt május 26-tól a korábbinál jóval kevesebb steril tűt tud adni a droghasználóknak a Kék Pont Alapítvány, ősztől pedig meg is szűnhet a VIII. kerületi tűcsereprogram. Ezzel több ezer injekciós droghasználó maradhat ellátatlanul, és monitorozhatatlanná válhat a HIV/AIDS-veszély, közölte az alapítvány.

Közleményük szerint a Kék Pont a tavaly ősszel indított önkormányzati támadások, az ellenük azóta sem szűnő lejáratási kampány és a különböző ellehetetlenítési kísérletek eredményeként jutott lehetetlen helyzetbe.

A kerület felbontotta a szerződést

Tavaly szeptemberben a Józsefvárosi Önkormányzat képviselő-testülete úgy döntött, hogy idén januártól felbontja a Kék Pont Alapítvánnyal még 2010-ben kötött együttműködési szerződést. A kerület szerint a Kék Pont szerződést szegett, nem gyűjtötte be a drogszemetet az utcáról, ezzel fokozta a kerület lakosságát érintő járványveszélyt.

14
Fotó: Huszti István / Index

A Kék Pont azzal érvelt, hogy a szemét begyűjtése az önkormányzat, a helyi közterület-fenntartó és a Kék Pont közös feladata. Nekik csak az ún. rejtett droghasználói csoportok felkutatását kellett végezniük, és a nem közterületen hagyott drogszemetet begyűjteni. 

Józsefváros tavaly novemberben javasolta a Kék Pont kizárását a kerületi Kábítószerügyi Egyeztető Fórumból, majd váratlanul a BRFK is felbontotta  a budapesti tűcsereprogramokkal kötött együttműködést.

Decemberben a minisztérium 13 millió forintot adott a Józsefvárosi Önkormányzatnak a kerületi drogszemétprobléma kezelésére. Januárban egy addig ismeretlen kerületi civil szervezet, az Orczy Egyesület szervezett álcivil tüntetést a Kék Pont ellen. A szervezet képviselői a Kék Pont kerületből való kivonulását követelték, az alapítvány munkatársait pedig a kábítószerfüggők „halálba segítésével” vádolták.

Áprilisban a Józsefvárosi Önkormányzat képviselő-testülete nem fogadta el a Kék Pont 2013-as szakmai beszámolóját. Olyan tájékoztatást, adatokat hiányoltak, amelyek az előző évek szakmai beszámolóiban sem szerepeltek, habár akkor azokat a képviselő-testület egyhangúlag  fogadta el, állítja az alapítvány.

Ez a legnagyobb tűcsereprogram

A VIII. kerületben a Kék Ponté az ország legnagyobb forgalmú tűcsereprogramja, itt jelenik meg országosan a szerhasználók egyharmada. Tavaly – forráshiányra hivatkozva – mégsem kaptak pénzt a minisztériumi pályázaton.

A kerületben ugyanakkor januárban folyamatosan emelkedett a tűcsereprogramhoz fordulók száma. A délutáni ügyeleti idő alatt az év eleji napi 80 fős létszámhoz képest, ma átlagosan 123 kliens fordul meg a programban, de előfordul az is, hogy 160-170-en jelennek meg. Emiatt egyre több steril tűre lenne szükség, már csak azért is, mert a kliensek túlnyomó része új típusú, dizájnerszereket használ, amelyeket naponta akár 10-15-ször is be kell adniuk. Ilyen forgalom mellett már csak június végéig lenne elegendő kiadható steril tűje az alapítványnak.

A Kék Pont ezért arra kényszerül, hogy május 28-tól augusztus végéig a cserélhető tűk számát 10 db/főről 2 db/fő-re csökkentik, és szerdánként nem működnek. Szeptembertől csak akkor tudnak tovább működni, ha a minisztérium kiemelt állami programként kívánja kezelni a tűcserét, és a mostani 6 millió forintos éves alaptámogatás helyett 30 millió forinttal támogatják őket. 

A Kék Pont arra hívja fel a figyelmet, hogy a tűcsereprogram kliensei körében az elmúlt hetekben végzett és az Országos Epidemiológiai Központ  által megerősített eredményt közlő HIV-kampányszűrésen, 2006 óta először, pozitív leletet regisztráltak. Az illető egy különösen veszélyeztetett célcsoport tagja, hajléktalan szexmunkás. A Kék Pont szerint ez az egy eset önmagában fokozott járványügyi helyzetet még nem jelent, de mindenképpen azt jelzi, hogy  a HIV-prevencióban azonnali és közös felelősséget kell vállalnia minden érintettnek.