Karácsony Gergely pártelnök lehet

2014.05.30. 11:24 Módosítva: 2014.05.30. 11:39
Tisztújítást tart az Együtt és a Párbeszéd Magyarországért Párt is, miután a pártszövetség mindkét tagjának elnöksége lemondott az áprilisi vereség után. A Brüsszelbe távozó Jávor Benedek helyett Karácsony Gergely lehet a PM társelnöke.

Jávor Benedek EP-képviselővé választása után Karácsony Gergely lehet a Párbeszéd Magyarországért (PM) új társelnöke – értesült az Index. 

Az áprilisi vereség után a PM elnöksége elsőként jelentette be, hogy testületileg lemond, de nem azonnal, csak az európai parlamenti kampány után, május 25-ével. A tisztújításra az Együtthöz hasonlóan a PM-ben is júniusban kerül sor, PM-es forrásaink szerint a két társelnök közül Jávor Benedek nem indul újra a pártvezetésért. A pártban ugyanakkor szeretnék, ha továbbra is az elnökség tagja maradna. 

D  YT20131109009
Fotó: Illyés Tibor / MTI

A baloldali pártok összefogásával szemben kritikus Jávor már tavaly ősztől keveset szerepelt a nyilvánosság előtt, az országgyűlési kampányban pedig már szinte teljesen eltűnt. Az Együtt-PM 7,25 százalékot ért el az EP-választáson, ami egy mandátumot eredményezett a pártszövetség számára – a listavezető, Bajnai Gordon előre bejelentette, csak szimbolikusan vezeti a listát, így Brüsszelbe Jávor megy. Az pedig nem tűnik éppen célszerűnek, hogy az április vereség után nagyon komoly újraszervezésre szoruló párt társelnökségét valaki külföldről lássa el. 

Jávor Benedek hátralépésével a PM vezetéséből ugyanakkor – amennyiben a másik társelnök Szabó Tímea marad – eltűnnek az LMP-alapítók és zöld szakpolitikusok.  (A PM az európai zöldpárti struktúrát átvéve társelnöki rendszert működtet, ketten vezetik a pártot. Ahogy egyébként az LMP-nél is hasonló a felállás.)

Karácsony Gergely a PM legismertebb arca, a Medián májusi felmérése szerint ő a legnépszerűbb a baloldali politikusok közül. Miután Bajnai Gordon többször is megerősítette, nem vállalná az Együtt-PM főpolgármester-jelöltségét, eddig Karácsony tűnt a legesélyesebbnek erre a feladatra is. 

Karácsony útja a pártelnökségig

Karácsony 2002 és 2008 között a Miniszterelnöki Hivatalban az SZDSZ-es Horn Gábor által vezetett koordinációs államtitkárságon kezdte politikaközeli karrierjét tanácsadóként, 2007-től ő lett a Medián kutatási igazgatója. Az LMP-hez a 2009-es EP-választás után, nyár végén került, 2010-ben az országgyűlési választáson ő volt a kampányfőnök. A választási siker után frakcióvezető-helyettes lett, 2011–12 között az LMP választmányi tagja. A kezdetektől az ellenzéki összefogás híve, több ezzel kapcsolatos javaslatot – például a Jobbikot is magába foglaló technikai koalíció ötletét – ő dobott be a köztudatba. 2013-ban az LMP-ből kiváló Párbeszéd Magyarországért Párt alapítója és elnökségi tagja, a nyáron kezdődő ellenzéki tárgyalásokon az Együtt-PM delegációjának állandó tárgyalója.