Vince
3 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Most már biztos: átalakítja a Fidesz a budapesti választási rendszert

2014.05.30. 10:49 Módosítva: 2014.05.30. 11:28

Fővárosi diéta

Jelenleg a főpolgármesterrel együtt 34 tagú a fővárosi közgyűlés. A főpolgármestert közvetlenül választották meg, azaz a szavazólapon található jelöltek közül választották ki a szavazók. A közgyűlés tagjait azonban a pártlistákra adott szavazatok arányában a pártok delegálták. A 2010-es választás előtt még többen voltak a városatyák, az 1990 óta eltelt 20 évben 67 fős testület döntött Budapest dolgairól.

A mindenkori főpolgármesternek gyakran meggyúlt a baja a kerületekkel, pláne, ha a polgármesterek szövetkeztek ellenük. Demszky a szocialista kerületi polgármesterek blokkjával hadakozott, Tarlósnak a Budapesti Önkormányzati Szövetségbe tömörült polgármesterekkel volt gyakran vitája. Ezek a viták eddig a közgyűlésen kívül zajlottak, a jövőben az új rendszer alapján bekerülnek a városházára, ami a polgármestereknek egy erősebb pozíciót jelent a főpolgármesterrel szemben.

A Kettős Mérce blog számításai szerint a baloldal nem jár jól az új rendszerrel, mert a baloldali választókerületek többségében több szavazatból, míg a jobboldaliak nagy részében kevesebb szavazatból lenne egy mandátum. Ez azt jelenti, hogy az idei országgyűlési választási eredménnyel a most érvényes régi rendszerben a Fidesz 13 mandátumot, az MSZP-EPM-DK szintén 13-at, a Jobbik 4-et, az LMP 3 mandátumot szerezne. Az új rendszerben a Fidesz 17 helyet szerezne, ami a mandátumok 70%-a, míg az Együtt-PM-DK-MSZP 6 helyet és 30 százaléknyi mandátumot, az LMP és a Jobbik pedig be sem kerülne a közgyűlésbe.

Az önkormányzati választási rendszer átalakítását javasolja a Fidesz: ennek értelmében a Fővárosi Közgyűlésnek a tagjai a kerületi polgármesterek és a kompenzációs listáról bekerült képviselők lesznek – jelentette be Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke és Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője.

A Fővárosi Közgyűlésnek a főpolgármester mellett a 23 kerületi polgármester és a kompenzációs listáról bekerült kilenc képviselő lesz a tagja. A kompenzációs listára polgármesterjelöltek kerülhetnek fel, mégpedig azoké a szervezeteké, amelyek legalább 12 kerületben polgármesterjelöltet tudtak állítani.

D NOE20140530001
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Kósa Lajos szerint a tervezett módosítással az önkormányzati választási rendszer egységesítéséről van szó, hiszen így Budapesten is - csakúgy, mint az ország többi településén - olyan testület alakul, amelynek képviselőjelöltjeire személy szerint lehet szavazni.

A budapesti átalakítás lényege, hogy a főpolgármester mellett a 23 kerületi polgármester és a kompenzációs listáról bekerült kilenc képviselő lesz a fővárosi közgyűlés tagja. A kompenzációs listára főpolgármester-jelöltek és polgármesterjelöltek kerülhetnek fel, mégpedig azoké a szervezeteké, amelyek legalább 12 kerületben polgármesterjelöltet tudtak állítani. Így tehát a listára azoknak a polgármester-jelölteknek a szavazatai mennek, akik nem nyertek mandátumot - ismertette Kósa. A főpolgármester-választás továbbra is közvetlen lesz.

Kósa azt mondta, a változtatások bejelentése előtt konzultáltak ellenzéki frakciókkal, és több javaslatukat is elfogadták, de a parlamenti vita alatt várják további módosító indítványaikat.

Rogán Antal szerint az új rendszerrel olcsóbb, egyszerűbb és demokratikusabb lesz a fővárosi közgyűlés az őszi önkormányzati választás után.

Azt, hogy olcsóbb lesz a szisztéma, azzal magyarázta, hogy mivel a kerületi polgármesterek csak a saját tiszteletdíjukat vehetik majd fel, legalább 23-mal kevesebb fizetett politikus lesz Budapesten. Egyszerűbb is lesz a választás - mert az embereknek csak három szavazólapot kell kitölteniük - és demokratikusabb is - folytatta -, mert a fővárosi közgyűlés innentől kezdve nem a pártok delegáltjaiból fog összeállni, hanem olyanokból, akikről valamilyen formában a választók közvetlenül döntöttek.

Azt gondoljuk, hogy ennek alapján nem lesz például a szocialisták parlamentből kihulló kádereinek a temetője a fővárosi közgyűlés

- mondta a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, az V. kerület polgármestere.

A tervezett új rendszert a politikus hatékonyabbnak is nevezte a réginél, mert "a kétszintű fővárosi önkormányzatban a két szint többé nem válik szét egymástól, hanem a fővárosi közgyűlés lesz a demokratikus terepe a kerületi és fővárosi érdekek összehangolásának".

Mindemellett az országos szintű önkormányzati választási rendszerben is várhatók átalakítások. A tervek szerint enyhítenek az önkormányzati képviselőkre vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokon, így a jövőben például kórház- és iskolaigazgatók, valamint más intézményvezetők is lehetnek majd jelöltek.

Változhat az ajánlás rendszere is, így csökkenhet az ajánlási küszöb a tízezer lakos feletti településeken, ami azt jelenti, hogy például egy budapesti kerületben vagy egy közepes méretű városban 300-500 ajánlás is elég lesz a polgármester-jelöltséghez. A főpolgármester-jelöltséghez ötezer ajánlásra lenne szükség az elképzelések szerint - mondta Rogán Antal.

Újdonság továbbá, hogy a tízezer lakos alatti, úgynevezett "kislistás" településeken a jelöltek neve nem ábécésorrendben, hanem sorsolás alapján kerül majd a szavazólapra.

Rogán Antal közölte, az őszi helyhatósági választás megszervezésére már vonatkozó, az önkormányzati választójoggal összefüggő jogszabályok módosítására még pénteken javaslatot tesz a Fidesz az Országgyűlésnek. Jövő héten kezdeményezik, hogy a parlament kezdje el az előterjesztés vitáját, és a javaslatot június közepéig el is fogadhatja a Ház.

A Fidesz enyhítene az önkormányzati képviselőkre vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokon is, így a jövőben például kórház- és iskolaigazgatók is tagjai lehetnek majd a helyhatóságoknak. Változhat az ajánlás rendszere is, a főpolgármester-jelöltséghez például ötezer ajánlásra lenne szükség.

Kósa Lajos beszélt arról is, hogy egyedül Tarlós István neve merült fel a Fidesz főpolgármester-jelöltjeként, hivatalos döntés azonban még nincs, az legkésőbb július 3-ig születik.

A Hvg.hu csütörtökön számolt be arról, hogy elkészült, és hamarosan a parlament elé kerülhet az önkormányzati törvény módosítása. A lap szerint a kormánypárt csütörtöki elnökségi ülésén el is fogadták a javaslatot.