Válasszon MSZP-elnököt az Indexen!

2014.05.30. 14:58 Módosítva: 2014.05.30. 15:52
Nagy bajban a szocialista párt: két óriási zakó után azt sem tudják, ki vezesse őket. Mesterházy Attila lelépett, az elnökség felajánlotta a lemondását, ráadásul nyakukon az önkormányzati választás. Összeszedtük hát a kilenc legesélyesebb jelöltet, illetve azt, miért és miért nem alkalmasak a feladatra. A döntést jogát pedig a cikk végén az olvasó kezébe adjuk.

Botka László

Miért? Az áprilisi bukás után varázsütésre elterjedt a szocialisták között, hogy van remény. Optimista mosoly ült ki az arcokra: máris megvan az ember, aki leválthatja a bukott Mesterházy Attilát: Botka László, a vezetésre termett óriás. Botka kifejezetten sikeresnek nevezhető az MSZP-ben, hosszú ideje tartja Szegedet a pártnak, még Orbán Viktor is megdicsérte. Ráadásul sose égette meg magát kormányzati pozíciókban.

03
Fotó: Huszti István

Miért ne? A hirtelen feléledt remény csak nem akart valósággá válni. A vezetésre termett óriás csak nem jelentkezett be a rá váró feladatra, sőt, kitért előle. A választmányi elnökséget is csak úgy volt hajlandó elvállalni, ha nem kell Simon Gáborral versenyeznie – ezért kellett elnökhelyettest csinálni a bissau-guineai politikusból. Kerüli a konfrontációt, és mindent addig fontol meg, amíg nem is marad mit megfontolni. Botkáról egyet tudni biztosan: csak a szegedi polgármesterség érdekli, eddigi megnyilvánulásaiból úgy tűnik, nagyobb kiterjedésű konglomerátummal nem szívesen foglalkozna. Ősszel még listás mandátumáról is le akar mondani.

Hiller István

Miért? „A szociáldemokrácia – pezsgés és tűz!" – ez volt a pártprogramja az MSZP utolsó elnökének, akinek ideje alatt utoljára nyert a párt. 2004-ben lett az MSZP elnöke Szekeres Imrét legyőzve, hamarosan egyenesen Hiller Haverként reklámozta pártja mindenféle repiajándékokon. A folyamatosan megújulni vágyó MSZP nagy vizionáriusának minisztersége alatt csökkent a könyv áfája, művészmozik újultak meg, neki köszönhetjük a Monet és barátai című kiállítást, és a filmtörvényt is. A gyakran lebunkózott, lekarrieristázott fiatal szocik helyére ki mást kellene ültetni, mint az ELTE egykori Év Oktatója címének birtokosát? 

08
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Miért ne? Sokan azonban gyenge kezű elnöknek tartották, állítólag rengeteg tárgyalásra, ülésre el se ment, többek szerint valójában Gyurcsány irányította a pártot helyette. A volt miniszterelnök Szigetvári Viktort is az ő megkérdezése nélkül választotta kampányfőnöknek. A pártot érintő komoly botrányokkal alig tudott valamit kezdeni – a szexuális erőszakkal is dúsított Vas megyei belharcok miatt az egész szervezetet fel kellett oszlatni. És ugye a Mucuska-ügyre is emlékszünk még. Egy gyenge kezű elnök pedig az MSZP halála lehet.

Kovács László

Miért? A fiatalok már kaptak egy esélyt, nem éltek vele, ideje hát visszatérni a szakértelemhez! Ha számít még a tapasztalat, csakis Kovács László lehet a szocik embere. Volt már minden: külügyminiszter, pártelnök, alelnök, sőt még az Európai Bizottság adó- és vámügyi biztosa is. Nagy túlélő, aki

  • a Lázár-kormányban,
  • a Grósz-kormányban,
  • Németh Miklós kabinetjében,
  • a Horn-kormányban,
  • a Medgyessy-kormányban,
  • sőt egy ideig még Gyurcsányéban is dolgozott.

Az egyik legfőbb bírálója volt Mesterházy Attilának, sőt az egyetlen nagy öreg, aki a pártelnöki posztra bejelentkezett, tele van még ambícióval. Egyszer majdnem miniszterelnök lett, de Medgyessy beelőzte. Mindenkinek jár még egy dobás, itt az idő visszakúszni a csúcsra!

01
Fotó: Huszti István

Miért ne? Mondjuk, azt azért senki nem gondolhatja komolyan, hogy 75 évesen Kovács képes még bármit is megújítani. Az elmúlt három évtizedben még az alsónadrágját is megismerhettük, hála egy volt szeretőjének – ennyi bőven elég volt belőle. Eljárt felette az idő. Nem ugyanazok a játékszabályok érvényesek a belpolitikában, mint a kilencvenes években, külföldi barátai is jórészt a föld alatt fekszenek. Azt pedig vajon hogy gondolta, hogy a DK egyik kampányrendezvényén haknizva arról beszélt, Gyurcsányékra is nyugodtan lehet szavazni? MSZP-elnökként is ez lenne a fő üzenet?

Kunhalmi Ágnes

Miért? Fiatal és határozott fellépésű politikus, valódi felüdülés a puha kézfogású, szemüveges, kopaszodó átlagszocikhoz képest. A Fidesz tarolása ellenére is csupán néhány szavazattal maradt le arról, hogy egyéniben szerezzen mandátumot, ráadásul a Simon Gábortól örökölt XVI. kerületben. Nem Mesterházy embere, de nem is a nagy öregek közül való. Megtestesíthetné a megújuló MSZP-t, miközben híd lehetne a régiekhez. Nem mellesleg értelmes dolgokat mond az oktatáspolitikáról, talán ez is számít még valamit. Ő lehetne az első szoci, aki megszólítja a fiatalokat.

DSC 9608
Fotó: Bődey János

Miért ne? Ami nem lesz könnyű, hiszen már most úgy beszél, mint egy tyúkanyó, ezzel a stílussal 60 alatt biztosan nem lesz nyerő. A pártvezetés egy komoly szervezeti kihívás, nem csak szakpolitika meg kommunikáció. Ahhoz pedig Kunhalmi még nem bizonyított eleget, és félő, a kipróbált intrikusok majd egy-kettőre megbuktatnák. Egy sikertelen elnökség pedig túl korán törné ketté a karrierjét, nincs miért sietnie, a tehetséges, képzett politikusok a jövőben sem fognak az MSZP-nél tolongani. Mondjuk, ha már képzettség: előbb talán nem ártana megszerezni azt a diplomát sem. Úgy tűnik, a budapesti pártszervezet irányítását bíznák rá, helyes, előbb boldoguljon csak ott!

Mesterházy Attila

Miért? Önt tényleg meglepné, hogy ha a bukott pártelnök kapna még egy lehetőséget? Minket nem. A baloldal vezetőjének már senki nem fogadná el, de figyelem: a pártelnökség nem jelent egyet a miniszterelnök-jelöltséggel! Mesterházy adminisztratív vezetőként és hatalomtechnikusként nem teljesített rosszul. 2010 után a mostaninál alig kisebb szarból hozta vissza a pártját (pontosabban: nem hagyta még mélyebbre süllyedni), simán lenyomva a bombaerős riválisként feltűnő Bajnait, hogy mást ne mondjunk. Könnyen lehet, a többiek bicskája beletörik a feladatba, és még a végén visszakönyörgik.

D  AS20140430042
Fotó: Kovács Tamás

Miért ne? Zsinórban négy elveszített választás egyetlen politikai CV-ben sem mutat jól. Azt sem mondhatni, hogy május 25-én derült ki, hogy Mesterházynak – Gyurcsánnyal ellentétben – nincs mivel eltakarnia vérszegény politikai elképzeléseit. 2010 óta egyetlen épkézláb politikai ötlettel sem állt elő, hogy a fenébe lehetne valamilyen új tartalommal megtölteni az MSZP-t. Emlékszik még valaki arra, hogy áfacsökkentési kampánnyal akarta megkontrázni a rezsicsökkentést?

Szanyi Tibor

Miért? A sármos marxista nem először mérkőzne meg a pártelnökségért, 2012-ben is ő volt Mesterházy kihívója. A kongresszus végül kétharmados többséggel Mesterházyt választotta – most már biztosan nem nyúlnának mellé. Rá aztán tényleg nem lehet mondani, hogy színtelen-szagtalan lenne: nők, pia, trágárkodás és marxizmus, ennél ütősebb programot elképzelni sem lehet. Négyszer nyert egyéniben, habitusa, stílusa alkalmas a Horn Gyula-i nosztalgiák élesztgetésére – a liberálisokat is legalább annyira utálja, Bajnait és Gyurcsányt pedig egyszerűen leoligarcházta. Többször is elmondta korábban, lesz Mesterházynak egy kihívója, és hogy az ő számára „nyitott ez a történet”. Tibor, tied a pálya!

4O5A0097
Fotó: Ajpek Orsi

Miért ne? Szanyi maga mondta az Indexnek, hogy az ő ambícióit is behatárolja egy bukás: teljesen szabad kezet kapott az EP-kampányban, az eredményeket pedig láthatjuk. Megosztó politikus, stílusa miatt sokan nem veszik komolyan, kevés befolyásos szövetségese van párton belül. EP-képviselőként ráadásul az MSZP életének egy nagyon kényes és fontos időszakában töltené a hét felét Brüsszelben. 

Tóbiás József

Miért? Áprilisban még a jósokra bízta volna annak megítélését, hogy a választási vereség miatt távoznia kell-e Mesterházy Attilának, kevesebb mint két hónappal később viszont már esélyes utódnak kiáltották ki az MSZP-ben. A 44 éves, eredetileg vízügyes végzettségű Tóbiás, aki jelenleg éppen a jogi diploma megszerzésére hajt, a választás előkészítésének azért részese volt, és nem is dolgozott rosszul. Ő volt az MSZP egyik főtárgyalója a DK-val és az Együtt-PM-mel folyó alkudozásokban, ahol a szocialistáknak egészen remek egyezséget kötöttek, hiszen a többieknek még frakciójuk se lett. Végigjárta a ranglétrát is, pont, ahogy kell: 1991-ben a Baloldali Ifjúsági Társulásban kezdte, majd a Fiatal Baloldal elnökeként jutott be a nagyok közé. Dolgozott Medgyessy mellett, volt pártigazgató és frakcióigazgató is: teljesen logikus, hogy mi legyen a következő tisztsége! Ja igen, és mindeközben felesége, Rába Tímea révén a párt egyik bulvársajtó által is kedvelt figurája lett.

Tóbiás József
Tóbiás József
Fotó: Máthé Zoltán

Miért ne? Pest megyei pártelnökként nem lehet túl büszke az idei eredményeire – akárhogy próbáltuk magunkat megerőltetni, nem nagyon találtunk mást, ami ellene szólna. Hacsak nem azt, hogy a Keleti Györgyi könyvében szereplő kurvázó-kokózó politikus figurájáról Molnár Zsolt mellett őt is kérdezgették, magára ismer-e.

Tóth József

Miért? Tóth József akkor került reflektorfénybe, amikor az MSZP 2010-es megzuhanása idején Szanyi Tibor mellett ő volt az egyetlen, aki egyéniben is nyerni tudott. Az őszi önkormányzati választáson ráadásul duplázott, azaz idén már 20. éve irányítja a XIII. kerületet. Mivel rettentő óvatos politikus, rettentő ügyesen kerülte ki a politikai buktatókat, és nem adja arcát az általa bukónak ítélt ügyekhez. Vagy egyszerűen csak ismeri saját korlátait. Botka mellett ő az egyetlen olyan veterán MSZP-s, akinek a nevéhez nem tapad a „sikertelen” jelző.

07-mszpbuli
Fotó: Szécsi István

Miért ne? Magyarország nem egy Angyalföld. Tóth József városvezetőként bizonyított, de pártpolitikusként nem, neve lényegében ismeretlen a vidéki választók előtt. Nem mutatja jelét a duzzadó ambíciónak sem, úgy tudjuk, az újra föl-fölbukkanó híresztelések ellenére nem akarja megégetni magát még a főpolgármester-jelöltséggel sem. Ellene szól kora is: 64 évesen esetleges elnöksége ugyan kinek üzenné azt, hogy megújul az MSZP? És ha Szanyi és Hiszékeny Dezső után ő is otthagyja a tizenhármat, ki maradna vezetőként a szociknak a Váci út és Lehel út között, a neonlámpák alatt?

Ujhelyi István

Miért? Parlamenti alelnökként mindig szépen helyre rakta a Jobbikot, szóval róla aztán biztos nem kerülhetnek elő szkinhedfotók. Jó kapcsolatot ápol Szijjártó Péterrel – bár ezt talán az ellenérvek között kellett volna felsorolnunk. Az EP-választás előtt azt nyilatkozta, indulni akar valamilyen pozícióért és egyébként is itthon szeretne EP-képviselő lenni. Élvezi Botka László választmányi elnök bizalmát és támogatását, pártelnökként és miniszterelnök-jelöltként olyan fantasztikus páros lehetnének, mint egykor a Hiller–Gyurcsány-tandem volt. Nem égette meg magát sem az elmúltnyolcévben, sem Mesterházy alatt semmilyen komolyabb üggyel.

ujhelyi istvan

Miért ne? Utóbbi nem volt nehéz, mert legyünk őszinték, semmilyen komolyabb teljesítmény nem is fűződik a nevéhez. A hét felét Brüsszelen eltöltve ráadásul nehéz a szanaszét álló pártot egyben tartani. De több párttársa azt sem tartotta megfelelő hozzáállásnak, hogy miközben a május 25-i vereség éjszakáján az összes EP-jelölt és a teljes vezetőség a Jókai utcában nézett farkasszemet a sajtóval, ő Szegedről üzengetett, hogy mit hogyan kellene csinálni. A híresztelésekben is úgy merül fel a neve, mint aki csak átmeneti elnök lehetne – de annak meg mi értelme? Facebook-oldalára nemrég ki is írta, hogy a megkeresések ellenére nem vállalja a felkérés – de az olvasók nyomására talán még meggondolhatja magát!

Ki legyen az MSZP elnöke?