A PDSZ visszaállítaná a 18 éves korig tartó tankötelezettséget

2014.06.01. 15:21

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) azt javasolja a kormányzatnak, hogy állítsák vissza 18 évre a tankötelezettség felső korhatárát, írja az MTI.

Mendrey László, a PDSZ elnöke a pedagógusnap alkalmából az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt tartott sajtótájékoztatóján közölte: a demográfiai változások mellett a "krónikus diákhiány" legfőbb oka a tankötelezettség korhatárának leszállítása, ennek következtében szerinte több tízezerrel csökkenhet a diákok száma és iskolákat zárhatnak be. Ugyanakkor a továbbtanulás esélyétől megfosztott, sokszor a továbbképzésre nem alkalmas szakmunkásokat termel a rendszer, és ez semmiképpen nem segíti a munkaalapú társadalom megteremtését - mondta.

Mendrey szerint ugyancsak szükségesnek tartják, hogy ne legyen kötelező a tagság a Nemzeti Pedagóguskarban. A Nemzeti Pedagóguskarnak nincs valós támogatottsága, ezt az is jelzi - mondta -, hogy a választmány 125 tagját 15 ezer pedagógus választotta meg, ez pedig "elenyésző" a 151 ezres pedagóguslétszámhoz képest. Ha a kormány ragaszkodik a kar felállításához, tegye a belépést önkéntessé - mondta az érdek-képviseleti vezető.

Elkerülhetetlennek nevezte a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ "monopóliumának" átgondolását. Lehetőséget kell adni az intézményfenntartásra azoknak az önkormányzatoknak, amelyek erre alkalmasak - tette hozzá a szakszervezeti vezető.

A PDSZ további, középtávon megoldandó feladatnak tartja a tankönyvellátás zavarainak kezelését és az "ideológiai befolyás" megszüntetését az iskolákban. Szerintük a kormányzati ciklus végéig újjá kell szervezni a tankönyvpiacot, és át kell dolgozni a pedagógus-életpályamodellt is.