Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A PDSZ visszaállítaná a 18 éves korig tartó tankötelezettséget

2014.06.01. 15:21

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) azt javasolja a kormányzatnak, hogy állítsák vissza 18 évre a tankötelezettség felső korhatárát, írja az MTI.

Mendrey László, a PDSZ elnöke a pedagógusnap alkalmából az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt tartott sajtótájékoztatóján közölte: a demográfiai változások mellett a "krónikus diákhiány" legfőbb oka a tankötelezettség korhatárának leszállítása, ennek következtében szerinte több tízezerrel csökkenhet a diákok száma és iskolákat zárhatnak be. Ugyanakkor a továbbtanulás esélyétől megfosztott, sokszor a továbbképzésre nem alkalmas szakmunkásokat termel a rendszer, és ez semmiképpen nem segíti a munkaalapú társadalom megteremtését - mondta.

Mendrey szerint ugyancsak szükségesnek tartják, hogy ne legyen kötelező a tagság a Nemzeti Pedagóguskarban. A Nemzeti Pedagóguskarnak nincs valós támogatottsága, ezt az is jelzi - mondta -, hogy a választmány 125 tagját 15 ezer pedagógus választotta meg, ez pedig "elenyésző" a 151 ezres pedagóguslétszámhoz képest. Ha a kormány ragaszkodik a kar felállításához, tegye a belépést önkéntessé - mondta az érdek-képviseleti vezető.

Elkerülhetetlennek nevezte a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ "monopóliumának" átgondolását. Lehetőséget kell adni az intézményfenntartásra azoknak az önkormányzatoknak, amelyek erre alkalmasak - tette hozzá a szakszervezeti vezető.

A PDSZ további, középtávon megoldandó feladatnak tartja a tankönyvellátás zavarainak kezelését és az "ideológiai befolyás" megszüntetését az iskolákban. Szerintük a kormányzati ciklus végéig újjá kell szervezni a tankönyvpiacot, és át kell dolgozni a pedagógus-életpályamodellt is.