Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Magyarországra vezetnek a temesvári petesejt-kereskedelem szálai

2014.06.01. 08:55

Illegális petesejt-kereskedelemmel gyanúsítanak több embert Romániában, de a szálak Magyarországra is elvezetnek - értesült a Bors. A lap szerint a szervezett bűnözés elleni román ügyészség pénteken csapott egy temesvári klinikára, ahol magyar béranyákat is foglalkoztattak.

Az Athena kórházban a gyanú szerint az általuk becserkészett donoroktól pénzért vásárolt petesejtekkel végezték ügyfeleik mesterséges megtermékenyítését. A klinika a magzatkihordásra képtelen ügyfelek számára állítólag a lombikbébi-beültetést vállaló béranyákat is beszervezett.

A mesterséges megtermékenyítést vállaló klinika görög vezetőjét 30 napra házi őrizetbe helyezték, mivel azzal vádolják, hogy illegális bűnszövetkezetet épített ki emberi sejtek kereskedelmére. Három orvost és egy nővért is kihallgattak, de ők egyelőre szabadlábon védekezhetnek. Az ügyészség szerint 12 béranyával állt kapcsolatban a szervezetet, köztük román, magyar és szlovák nőkkel, közülük hetet már ki is hallgattak.

A donorokkal és béranyákkal közjegyzők előtt írattak alá nyilatkozatot arról, hogy ellenszolgáltatás nélkül ajánlják fel petesejtjüket, illetve hordják ki a magzatot, valójában azonban a klinika közvetítésével az ügyfelek fizettek ezért. Egy petesejtért a donornak, többnyire egyetemista lányoknak 90 ezer forint fizettek, a béranyáknak pedig a terhesség idején havi 250-350 euró közti összeget biztosítottak. Kettő közülük már szült, és a csecsemőt átadta a biológiai szülőknek.

A petesejt megtermékenyítéséért és beültetéséért a pároktól alkalmanként 1,2 millió forintot kért a klinika. A Bors szerint az ügyfélkörben magyar párok is voltak.

A béranyaságot a román törvények nem szabályozzák, az emberi sejtekkel és szervekkel való üzletelést viszont igen, a román Btk. 3-10 évig terjedő börtönnel bünteti a szervkereskedelmet.  

A lap szerint egyébként a klinika ellen már tavaly októberben is indult nyomozás. Akkor több gyanús, hamisított iratot találtak, amelyekkel támogatásokat igényeltek az országos egészségbiztosítási alapból.